Pääkirjoitus: VOILÀ!

Vuosi vaihtuu huolestuttavissa merkeissä, talouden alamäki irtisanomisineen ja lomautuksineen varjostaa monen suomalaisen juhlamielialaa. Kipeitä leikkauksia ja elvytystoimenpiteitä on vielä tulossa lisää. Valitettavasti minkäänlainen taantuma ei näytä vaikuttavan sotilasmenoihin missään päin maailmaa. Aseistaudummeko taisteluun köyhyyttä vastaan?

Mutta toki aina on olemassa toivonpilkahduksiakin. Rauhanpuolustajienkin pitkään kampanjoima Suomen aktivoiminen uraaniasekysymyksessä on vihdoinkin toteutumassa. Ensimmäinen vaatimaton askel oli Suomen pään kääntyminen YK:n yleiskokouksessa käydyssä äänestyksessä. Päinvastaisen askeleen hallitus otti jättäydyttyään rypäleaseiden kieltoon tähtäävän Oslon prosessin ulkopuolelle.

Yhdysvaltain uuden presidentin Barack Obaman virkaanastuminen herättää myös hieman toiveita ensi vuodelle. Edeltäjäänsä tuskin kukaan jää kaipaamaan. Obaman valintaan liittyy tietysti paljon epärealistisiakin odotuksia, mutta ilman muuta valinnassa on historiallisia piirteitä. Muutama vuosi sitten mustan henkilön valintaa USA:n presidentiksi ennustanutta olisi pidetty höyrähtäneenä. Aivan varmasti Obaman valinta lisää ei-valkoisen väestön itsetuntoa ja osallisuutta politiikassa.

Lupaus Guantánamon vankilan sulkemisesta ja joukkojen kotiuttamisesta Irakista ovat tietysti positiivisia uutisia. Samaan hengenvetoon Obama on kuitenkin ilmoittanut kannattavansa joukkojen lisäämistä Afganistanissa. Toivomuslista Obamalle on pitkä. Mutta yksi helposti toteutettavissa oleva olisi yli 50 vuotta jatkuneen Kuuban kauppasaarron purkaminen. Muun muassa viidentoista Karibian alueen valtion muodostama Karibian yhteisö ja yhteismarkkina-alue (Caricom) on vedonnut Obamaan kauppasaarron purkamiseksi.

Ensi vuosi on Rauhanpuolustajille juhlavuosi. 60 vuotta täyttävä järjestö on kokenut monia muutoksia vuosien varrella. Juhlavuosiin liittyy aina tietysti annos muistelua ja nostalgiaa, mutta samalla tarjoutuu tilaisuus miettiä tulevaisuuttakin. Mutta toivottavasti mahdollisimman moni meistä voi viettää vuodenvaihteen miettimättä liikaa sen paremmin mennyttä kuin tulevaakaan. Joskus on hyvä vain nauttia hetkestä – ja antaa menneiden olla ja tulevan tulla.

Teemu Matinpuro