Viipuri rocks, Kochegarka shakes

Viipurin Pietarin ja Paavalin kirkkoa vastapäätä sijaitsee matala ja huomaamaton rakennus. Se on vanha lämpökeskus. Talo tunnetaan nimellä Kochegarka, joka tarkoittaa pannuhuonetta. Talo on viipurilaiselle vaihtoehtokulttuurille merkittävä paikka. Siellä on kuudentoista vuoden ajan toiminut Viipurin ainoa rock-klubi ja vaihtoehtoväen puuhapaja. Mieleen tulee vääjäämättä Helsingissä toiminut legendaarinen Lepakko tai kööpenhaminalainen nuorisotalo Huset.

Astumme sisään Kochegarkaan. Sisällä on kaksi tilaa, joista toinen on baari ja toinen konserttisali lavoineen, valoineen ja äänentoistolaitteineen. Myös pihalla on pieni esiintymislava. Seinät ovat täynnä eri bändien julisteita, ja aulassa on klubin vaiheista kertova valokuvakollaasi. Klubin aktiivit näyttävät meille ylpeinä tilojaan. Pian istumme pöydän ääreen kuulemaan Kochegarkan tarinan.

Klubin johtajana toimii viipurilainen sähkömies Sergei Judin. Hän on ollut mukana toiminnassa Kochegarkan perustamisesta lähtien. “Löysimme tämän hylätyn kellarin yhdessä ystäväni Volodjan kanssa vuonna 1994. Pannuhuone oli muuttunut tarpeettomaksi, koska Viipuriin oli tullut keskuslämmitys. Talo toimi lähinnä romuvarastona”, Sergei kertoo. Rakennuksen omisti Finnskor-kenkätehdas. Sergei ja kumppanit vuokrasivat talon heiltä ja aloittivat perusteellisen ­remontin.

Alkuvaiheessa kaupungin viranomaiset selvittivät rakennuksen omistussuhteita. He päätyivät siihen, että talon omistaakin Viipurin kaupunki. “Me teimme siis uuden vuokrasopimuksen kaupungin kanssa. Lakia täytyy noudattaa. Saimme töihin paljon vapaaehtoisia, jotka halusivat perustaa Viipuriin rock-klubin. Yhden vapaaehtoisen isä sattui olemaan Tomskin kaupunginarkkitehti, joka oli työskennellyt myös Viipurin kaupungin restaurointikeskuksessa. Hän teki meille ilmaiseksi talon kunnostamissuunnitelman”, Sergei sanoo. Ammattilaisen tekemä suunnitelma oli välttämätön jo turvallisuussyistä, sillä Kochegarka on yleisötila, jossa kokoontuu paljon ihmisiä.

Rakentamisprosessista tuli pitkä ja hidas, sillä kaikki tehtiin omin voimin. “Päivisin olimme töissä. Iltaisin ja viikonloppuisin remontoimme taloa. Laitoimme tähän kiinni myös omia rahojamme”, Sergei kertoo. Viipurilaisnuoriso kävi rakennusvaiheessa hämmästelemässä, tuleeko paikalle tosiaan oikea rock-klubi. Se on ymmärrettävää, sillä Kochegarka oli ensimmäinen rockpyhättö koko Viipurin alueella.

Klubi ei saanut aluksi lainkaan avustuksia kaupungilta tai valtiolta. Viipurin kaupunki tuli kuitenkin sen verran vastaan, että rakennuksen vuokra laskettiin normaalia halvemmaksi. “Nyt vuokraa on taas nostettu ja pihalavalla soittaminen on kielletty meluvalitusten takia”, Sergei manaa.

Kochegarkassa on käynyt kaikkien kuudentoista vuoden aikana soittamassa yli neljäsataa bändiä. Se on ollut tärkeä henkireikä viipurilaisille ja Pietarin alueelta tuleville yhtyeille. Suurin osa bändeistä on esiintynyt ilmaiseksi. Klubissa on vieraillut ulkomaalaisiakin artisteja aina Suomea, Saksaa, Marokkoa ja Yhdysvaltoja myöden.

Kochegarka ei tavoittele toiminnallaan voittoa. Se toimii yhdistysperiaatteella ja tarjoaa paikallisille yhtyeille esiintymismahdollisuuksien lisäksi harjoitustiloja ja studion. Sinne voi tulla myös saamaan opetusta musiikkiteknologian saloista. Rock-konserttien lisäksi talossa on järjestetty runo- ja kirjallisuusiltoja sekä shakkiturnaus. Myös paikalliset moottoripyöräjengit, joita Venäjällä kutsutaan amerikkalaiseen tapaan bikereiksi, ovat ottaneet tilan omakseen. “Klubimme yhdistää kaikkia poliittisia ja kulttuurisia suuntauksia. Niin kommunistit, liberaalit kuin uskovaiset tai ateistit kokoontuvat täällä sulassa sovussa”, Sergei sanoo. Klubissa on järjestetty keikkoja elektrosta etnoon ja punkista jatsiin. Mitään tyylilajia ei suljeta pois.

Kochegarkan toiminta on viime aikoina ollut vastatuulessa. Ollessamme käymässä talossa Sergei ja kumppanit odottavat paikalle Viipurin kaupungin viranomaisia, joiden kanssa neuvotellaan muun muassa uudesta, korkeammasta vuokrasta. Tämä uhkaa koko talon toimintaa. “Esimerkiksi täällä toiminut elektromusiikin klubi joutui lakkauttamaan toimintansa, koska kaupunki vaatii summia, joita ei saa kasaan pelkillä pääsylipputuloilla. Varsinkin kun lippujen hinnat on pyritty pitämään kohtuullisina”, Sergei sanoo. Hänen mukaansa vuokrien nostaminen on erilaisten sääntöviidakoiden ja byrokraattisten koukeroiden lisäksi viranomaisten ilkeä tapa rajoittaa Kochegarkan toimintaa.

Pian saliin kävelee viisi keski-ikäistä naista. He ovat kaupungin virkamiehiä. Sergei kiertää heidän kanssaan taloa ja vetäytyy naapurihuoneeseen neuvottelemaan. Jatkamme keskustelua muiden kochegarkalaisten kanssa. Noin tunnin kuluttua tädit lähtevät ja Sergei palaa seuraamme. Kysyn miten neuvottelut sujuivat. “Hyvin. Pitäisi aina olla ulkomaalaisia vieraita talossa, kun viranomaiset tulevat paikalle. Se tekee heihin vaikutuksen ja antaa hyvän kuvan toiminnastamme”, Sergei virnistää.

Bilateraalista kulttuurivaihtoa

Suomen Rauhanpuolustajien keskustoimiston kulttuurikombinaatti vieraili Viipurissa huhtikuussa. Matkan tavoitteena oli bilateraalinen kulttuurivaihto. Venäjän ja Suomen välisiä lämpimiä ja ystävällisiä suhteita pyrittiin vahvistamaan entistäkin lujemmiksi. Tässä myös onnistuttiin.

Kulttuurikombinaatin vierailu alkoi Kochegarka-klubilta. Vastaanotto oli sanoinkuvaamattoman lämmin. ­Kochegarkan pop-veteraanit musisoivat ansiokkaasti ja maljoja nostettiin ystävyyden ja yhteistyön ylistykseksi.

Seuraavana päivänä Rauhan­puolustajat esitteli toimintaansa paikallisille opettajaopiskelijoille. Pietarin yliopiston Viipurin osaston opiskelijat kuuntelivat kiinnostuneina ja osallistuivat aktiivisesti keskusteluun. Tuloksena oli sitova aiesopimus kyseisen oppilaitoksen ja Rauhanpuolustajien välisestä kansainvälisestä vaihdosta. Päivän ohjelmaan kuului myös idearikas aivomyrsky Novaja Gazetan venäläisten edustajien kanssa.

Illalla oli ohjelmassa kolmen pie­tarilaisen punkrock-orkesterin tähdittämä ilta Kochegarkassa. Ilmassa väreili energiaa. Rauhanpuolustajat luo­vutti klubille rasisminvastaisen julistenäyttelyn, joka tullaan ripustamaan Kochegarkan seinälle myöhemmin keväällä. Viipurilaista rockmusiikkia tullaan kuulemaan myös ensi heinäkuussa Helsingin Alppipuistossa järjestettävillä Pax-festivaaleilla.

Paikalliset viranomaiset ovat nostaneet Kochegarkan vuokria ja vaikeuttaneet toimintaa, mikä myös nousi puheenaiheeksi. Klubin toiminnan jatkuvuus on taattava. Rauhanpuolustajien delegaatio saikin ilokseen kuulla, että Suomesta käsin lähetetty kirje ja asiaan liittyvä uutisointi oli ollut suureksi avuksi klubin aktiivien taistelussa venäläistä byrokratiaa vastaan.

Timo Kalevi Forss