YK:n uusi Länsi-Saharan lähettiläs Christopher Ross on puheessaan sunnuntaina 22. helmikuuta puolustanut länsisaharaisten sahrawien itsemääräämisoikeutta. Kannanotto saattaa vaikeuttaa neuvottelujen aloittamista Marokon kanssa, koska maa ei hyväksy itsemääräämisoikeuden toteutumista sahraweille konfliktin lopettamisen keinona.
Lähettiläs Christopher Rossin päätavoitteena on aloittaa uudelleen rauhanneuvottelut Marokon ja länsisaharalaisen vapautusliikkeen Polisarion välillä. Neuvotteluilla yritetään saada kestävä ratkaisu konfliktiin, joka sai alkunsa vuonna 1975 Marokon otettua laittomasti haltuunsa länsisaharalaisten asuttaman aavikkoalueen ja ajettua sen asukkaat pakolaisleireille. Neuvotteluja on käyty pienin keskeytyksin siitä lähtien, kun taistelut päättyivät vuonna 1991. Täysin jäissä rauhanneuvottelut ovat olleet lähes vuoden, kun Marokko vetäytyi YK:n suunnitelmasta pitää luvattu kansanäänestys Länsi-Saharan tulevaisuuden ratkaisemiseksi.
”Neuvottelujen tulee johtaa ratkaisuun, joka sisältää itsemääräämisoikeuden palauttamisen sahraweille”, sanoi Ross arabiankielisessä puheessaan, jonka hän piti sahrawien maanpaossa elävälle presidentille Mohamed Abdelazizille sekä ryhmälle ministereitä ja päälliköitä, jotka edustivat länsisaharalaisia nomadiheimoja.
Ross ei kertonut, milloin neuvottelut käynnistyvät tai oliko Marokon kuningas Mohamed VI suostunut ajatukseen itsemääräämisoikeuden nostamisesta mukaan keskusteluun. Ross ei myöskään määritellyt kansanäänestyksen ajankohtaa. Sahrawit kuitenkin tulkitsivat hänen vaatimuksensa sekä Marokon että Polisarion hyväksymästä poliittisesta ratkaisusta vahvaksi tueksi itselleen.
Marokolla ei ollut antaa asiaan välitöntä kommenttia. Maan hallituksen edustaja Khalid Naciri sanoi, että he vastaisivat tutkittuaan ensin tarkasti lähettilään lausuntoa. Marokko haluaa aloittaa neuvottelut uudelleen sillä ehdolla, että niissä keskitytään sen ehdotukseen sahrawien laajennetusta itsehallinnosta, ei kansanäänestykseen.
Suunnitelma kansanäänestyksestä on osoittautunut kompastuskiveksi, koska osapuolet eivät ole päässeet yksimielisyyteen siitä, ketkä kaikki sisällytetään äänestysluetteloihin. Erimielisyyttä synnyttävät myös jatkuvat kiistat siitä, kellä on oikeus alueen luonnonvarojen – kuten fosfaatin, kalan ja öljyn – hyödyntämiseen. Marokko on sopinut yksipuolisesti kauppasopimuksia ulkomaisten yritysten ja tahojen, kuten Euroopan unionin, kanssa.
Christopher Ross nimitettiin YK:n Länsi-Saharan lähettilääksi tammikuussa, koska hänen edeltäjänsä Peter van Walsum oli suututtanut Polisarion kutsumalla sen itsenäisyysvaatimuksia epärealistisiksi.
Teksti Anu Harju
Kuva Henri Onodera