Uusikaupunki julistautuu rauhankaupungiksi

Elokuun 30. päivänä vuonna 1721 allekirjoitettiin Uudessakaupungissa Ruotsin ja Venäjän välinen rauhansopimus, joka päätti vuodesta 1700 asti Pohjois- ja Itä-Euroopassa jatkuneen Suuren Pohjan sodan ja kahdeksan vuotta kestäneen raskaan isonvihan ajan. Sodan vaikutuksia tavallisen kansan elämään kuvastaa mm. se, että henkikirjoitettua väestöä oli Uudessakaupungissa sodan jälkeen vain runsaat 200 henkeä ja säilyneitä kelvollisia talojakin vain parisenkymmentä. Osa asukkaista oli paennut Ruotsiin. Uudenkaupungin rauhaan johtaneet rauhanneuvottelut jatkuivat koko kesän ja pitivät kaupungin suurvaltapolitiikan keskipisteessä.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 285 vuotta Uudenkaupungin rauhan solmimisesta. Kaupunginvaltuutettu Johanna Ruorasen 31.10.2005 tekemässä valtuustoaloitteessa visioidaan, että Uusikaupunki julistautuu Rauhankaupungiksi 25.8.2006. Valtuustoaloitteen ovat allekirjoittaneet Uudenkaupungin kaupunginvaltuutetut kolmea lukuun ottamatta.

Muistan miten me Rauhanpuolustajat teimme Uudessakaupungissa esityksiä rauhankaupungiksi ja ydinaseettomaksi vyöhykkeeksi julistautumisesta jo 1980-luvulla, siihen aikaan voimissaan olleiden YK-viikkojen ja rauhankulkueiden järjestelyjen yhteydessä. Silloin valmiuksia tehdä päätöksiä ei vielä löytynyt, mutta nyt parin vuosikymmenen kypsyttelyn jälkeen Rauhankaupunki-ajatus on edennyt toteuttamisasteelle. Kiitos tästä lankeaa tietysti erityisesti Ruorasen aloitteen allekirjoittaneille Uudenkaupungin kaupunginvaltuutetuille.

Rauhankaupungiksi julistautuminen merkitsee sitä, että sitoudutaan samalla vuosittain järjestämään rauha-teemasta seminaari ja mahdollisesti muita teemaan kytkeytyviä tilaisuuksia. Rauhankaupunkiajatuksen toteuttamiseksi on perustettu Uusikaupunki – rauhankaupunki -toimikunta, joka kantaa vastuun seminaarin ja muiden rauhankaupunkitapahtumien suunnittelusta ja organisoinnista. Kaupungin edustajien lisäksi toimikuntaan on kutsuttu eri järjestöjen edustajia ja mm. Suomen Rauhapuolustajain Uudenkaupungin yhdistys ry on mukana. Rauhankaupunkitoimikunta suunnittelee tarkemmin kunkin vuoden teemat ja tapahtumat.

Rauhankaupunki-tapahtumaa vietetään kuluvan vuoden elokuun viimeisenä viikonloppuna. Seminaari, jossa rauhankaupungiksi julistautuminen tapahtuu, järjestetään kulttuurikeskus Crusellissa perjantaina 25.8.2006 kello 12–16.

 

Tavalise väe elämä soran konteis

Uudenkaupungin kaupunki on lähettänyt kutsun tasavallan presidentti Tarja Haloselle puolisoineen saapua seminaarin vieraaksi. Kulttuurihistorian dosentti Kustaa H. J. Vilkuna on lupautunut esitelmöimään aiheista ”tavallisten kansalaisten elämä sodan jaloissa – Suuri Pohjan sota” ja ”oman kaupungin poik”. SPR:n tiedotuspäällikkö Hannu-Pekka Laiho on kutsuttu kertomaan ”tavallisen kansan elämästä tänä päivänä sodan jaloissa”. Historiantutkija ja professori Matti Klinge on lupautunut luennoimaan Uudenkaupungin rauhan merkityksestä Itämeren alueen historiaan. Myös muita ansioituneita alustajia on kutsuttu mukaan. Uudenkaupungin VPK:n Soittokunta on luvannut säveltää ja esittää rauhanfanfaarin rauhanseminaarissa.

Kansalaisjärjestöille aiheesta järjestetty keskustelutilaisuus sai innostuneen vastaanoton ja suorastaa pursui ideoita, joista osa tosin joutuu odottamaan seuraavaa vuotta. Perinteisen kaupunginlahdella tapahtuvan Rauhansoudun yhteyteen pyritään saamaan kouluja ja päiväkoteja tiedottamalla alueen lapset vanhempineen mukaan rauhanketjuun kaupunginlahden ympäri. Nuorisolle on suunnitteilla paikallisin voimin toteutettava konsertti. Nukketeatteri Piironginlaatikolla on 30.8. oma teemaan liittyvä esitys ”Kepa ja Kurre menneisyyre jäljil”. Keräilijät suunnittelevat Uudenkaupungin rauhaan liittyvää korttia ja postimerkkiä jne.

Me paikalliset rauhanpuolustajat osallistumme tapahtumien järjestelyihin monin eri tavoin. Lisäksi pidämme tapahtumien yhteydessä myynnissä rauhanaiheista kirjallisuutta ja Reilun kaupan tuotteita. Teetämme myös myyntiin aiheeseen liittyvän T-paidan. Kaiken kaikkiaan Uuteenkaupunkiin on kehkeytymässä elokuun viimeiseksi viikonvaihteeksi merkittävä ja iloinen rauhantapahtuma, jossa ei suinkaan juhlita Uudenkaupungin rauhan rajoja, vaan Itämeren alueen kansoja tuolloin pitkään näännyttäneen sodan ratkeamista rauhaan. Järjestäjien tavoitteena on myös tuoda esiin oppimisen arvoisia seikkoja, ettei samoja virheitä tehtäisi uudelleen, vaan kansojen välinen yhteistyö ja rauhanomainen kanssakäyminen voittaisi jalansijaa.

Ilmo Suikkanen
Puheenjohtaja
Suomen Rauhanpuolustajat
Uudenkaupungin yhdistys ry

Rauhankaupunki-tapahtuma Uudessakaupungissa 26.–27.8.2006. Rauhankaupungiksi julistautuminen tapahtuu seminaarissa 25.8.2006 kello 12–16 kulttuurikeskus Crusellissa.