Työpaikkojen rauhantoimikunta: Tukea viipurilaisille

Rauhanpuolustajat ja Työpaikkojen rauhantoimikunta ovat usean vuoden ajan vierailleet viipurilaisella Kotšegarka-klubilla. Klubi toimii vapaaehtoisvoimin tarjoten bändeille mahdollisuuden harjoitella ja esiintyä, järjestäen kirjallisuuspiirejä ja toimien muulla tavoin kaupunkilaisten kohtauspaikkana. Kesällä heidän vuokranantajansa, Viipurin kaupunki, esitti laajan remonttilistan ja ilmoitti, että ennen remontin valmistumista klubi pysyisi kiinni. Klubilaisten oli tehtävä remontti itse.

Halusimme tukea klubilaisia mahdollisuuksiemme mukaan. Joulukuun ensimmäisellä viikolla veimme Tikkurilalta ja Kiillolta lahjoituksena saadut maalit sekä vesieristeet. Klubin tilanne on edelleen vaikea, sillä kaupunki painostaa avaamaan ovet, ja remontin tekeminen ilman varoja täysin vapaaehtoisten voimin on haastavaa. Klubilaisten puheista välittyi tahto ja toivo saada paikka jälleen avattua kaupunkilaisille. Samanaikaisesti huolta aiheuttaa se, kuinka Viipurin kaupunki suhtautuu kunnostettuun paikkaan kaupungin keskustassa. Klubi on selvinnyt haasteista aikaisemminkin ja selviää varmasti nytkin. On hienoa, että Rauhanpuolustajien ja Työpaikkojen rauhantoimikunnan piiristä on löytynyt ihmisiä, jotka ovat valmiita auttamaan ja siten osoittamaan konkreettista solidaarisuutta viipurilaisten arvokasta työtä kohtaan.

Työpaikkojen rauhantoimikunta valmistelee parhaillaan Lappeenrannassa 12.–13. tammikuuta järjestettäviä Ay-väen rauhanpäiviä. Ohjelmasta on tulossa tasokas ja siitä seminaarimme onkin ollut aina tunnettu. Keskustelujen aiheet liikkuvat ay-liikkeen haasteista kansainväliseen rauhanteemaan, samoin palaamme Venäjän ihmisoikeustilanteeseen, joka herätti paljon keskustelua lokakuun seminaarimatkalla. Lappeenrannassa pidetään myös Työpaikkojen rauhantoimikunnan vuosikokous sekä valitaan toimijat tulevalle kaudelle. Siirrymme myös uuteen rytmiin, jossa rauhantyöpaikka-palkinto jaetaan parillisina vuosina.

Työpaikkojen rauhantoimikunnan tehtävä on ensisijaisesti yhteiskunnallisen keskustelun lisääminen ay- ja rauhanliikkeessä. Toivottavasti mahdollisimman monen kanssa tapaamme näiden keskustelujen parissa Lappeenrannassa tammikuussa.

Tanja Pelttari
Kirjoittaja on Työpaikkojen rauhantoimikunnan puheenjohtaja.