Totuus vastaan totuus

Israelilainen rauhanjärjestö Gush Shalom käynnisti syyskuussa kampanjan, jossa se pyrkii avaamaan yhteyksiä Israelin venäläisen yhteisön eli Venäjältä Israeliin muuttaneiden juutalaisten ja heidän jälkeläistensä suuntaan. Tähän saakka Israelin rauhanliikkeen sanoma ei juurikaan ole saanut kaikupohjaa heidän keskuudessaan.

Gush Shalomin toimesta 60 000 venäjänjuutalaiseen talouteen jaettiin juutalaisten Yom Kippur -juhlapäivän aattona Totuus vastaan totuus -esite, jossa Israelin ja palestiinalaisten välistä yli 100-vuotista konfliktia käsitellään uudella tavalla. Yleisesti omaksuttuja ”tarinoita” ja käsityksiä konfliktista murretaan ja kehitetään siten, että myös vastapuolen ajattelutapa tulee sisällytetyksi niihin. Esite sisältääkin varoituksen: ”Vaara! Tämä on kumouksellista tekstiä. Se nakertaa pohjaa kansalliselta konsensukselta!”

Gush Shalomin tiedotteessa järjestön perustajajäsen ja esitteen kirjoittaja Uri Avnery sanoo, että Israelin rauhanliike on tähän saakka jättänyt toiminnassaan huomioimatta venäjänkielisen väestönosan, joka on jäänyt äärioikeistolaisia linjauksia edustavan venäjänkielisen median varaan.

”Israelin yhteiskunta jakautuu viiteen suureen sektoriin: Ashkenazi-veteraanit, itämaalaiset, uskovaiset, entisen Neuvostoliiton alueelta tulleet maahanmuuttajat ja arabikansalaiset. Emme voi onnistua kamppailussa rauhan puolesta perustamalla sen ainoastaan kahteen niistä (Ashkenazi-veteraaneihin ja arabeihin) saavuttamatta tukea kolmen muun keskuudessa”, Avnery sanoo.

Esitteiden jakamisen lisäksi Gush Shalom kampanjoi myös venäjänkielisillä Internet-sivuilla ja venäjänkielisissä viestimissä. Järjestön omillekin Internet-sivuille on kehitteillä venäjänkielinen osasto.

www.gush-shalom.org

ELIAS KROHN