Pääkirjoitus: Totuus ei ole mustavalkoinen

Uutiset Syyriasta ahdistavat. Sisällissota on äärimmäisen raadollista. Syyllisiä sotarikoksiin löytyy konfliktin kaikista osapuolista. Olisiko se ollut vältettävissä? Ei ehkä ainakaan ulkopuolisella sotilaallisella interventiolla – mutta olisiko käytettävissä ollut muita keinoja täysimittaisen sodan välttämiseksi?

Ulkovallat aseistavat sekä oppositiota että Syyrian hallitusta. Koston kierre jatkuu eikä loppua näy, ja eniten kärsivät sodan jalkoihin jäävät siviilit. Uutisointi medioissa näyttää painottuvan oppositiovoimien informaation tai disinformaation levittämiseen. Yllättävän harva toimittaja, Independent-lehden Robert Fiskin lisäksi, näyttäisi raportoivan Syyrian hallituksen valvomilta vyöhykkeiltä käsin.

Viimeksi Darayan kaupungin järkyttävän, satoja uhreja vaatineen verilöylyn osalta ainoat tietolähteet suomalaismedioissa ovat olleet lähinnä opposition aktivistiryhmät. Robert Fisk vieraili kaupungissa Syyrian armeijan vallattua kaupungin takaisin. Hän haastatteli tapahtumien kulusta paitsi Syyrian armeijan edustajia, myös nimeltä mainittuja kaupunkilaisia ilman viranomaisten läsnäoloa. Heidän mukaansa syyllisiä olivat pikemminkin kapinalliset. Kumpi tarinoista on totta? Vai kenties molemmat?

Syyrian opposition merkittävimmät tukijat Lähi-idässä ovat Persianlahden absoluuttiset monarkiat, joiden omat demokratiaa vaativat oppositioäänet on tukahdutettu. Mitenkähän ne suhtautuisivat aseelliseen taisteluun ”demokratian” puolesta omalla maaperällään, saati sitten ulkovaltojen aseapuun oppositiovoimille. Nato-Turkki on myös yhtenä pukkina kaalimaan vartijoiden joukossa. Kurdiväestöä vastaan suunnatut sortotoimet eivät ylitä kansainvälisiä uutiskynnyksiä.

Rauhan ja demokratian edellytykset sodan repimässä Syyriassa ovat hyvin pienet, pienemmät kuin vain muutama kuukausi sitten. Raunioista ei löydy voittajia.

Nato tulee, oletko valmis?

Suomalaiset Hornetit osallistuvat parhaillaan Ruotsin järjestämiin Nordic Air Meet -lentosotaharjoituksiin. Euroopan toiseksi suurimmissa harjoituksissa USA:n tankkauslentokonekalusto toimii Rovaniemeltä käsin. Minkähänlaiseen ”viholliskuvaan” ilmasotaharjoitukset perustuvat. Hornetit kun soveltuvat huonosti perinteiseen kriisinhallintaan. Mitenkähän suhtauduttaisiin, jos joku esittäisi vastaavia harjoituksia Venäjän kanssa? Onko Venäjän huoleen arktisen alueen militarisoitumisesta perusteita?

Teemu Matinpuro

Kirjoittaja on Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja