Tämä Rauhan Puolesta -lehti on tuotettu yhteistyössä Arabikansojen ystävyysseuran kanssa. Akysin kahdeksansivuinen liite lehden välissä on samalla mainos kansalaisjärjestöjen yhdessä järjestämälle Palestiina-Foorumille. Kolmepäiväinen tapahtuma järjestetään Helsingissä 27.–29.11.
Tätä kirjoitettaessa Gazaan matkalla ollut meidän kaikkien tuntema Estelle-avustuslaiva on juuri pysäytetty Israelin armeijan toimesta. Aluksen miehistö odottaa Israelin vankiloissa maasta karkoittamista. Jälleen kerran Israel on osoittanut, ettei se halua rauhaa. Mutta ihmiset eri puolilla maailmaa ovat valmiita uhmaamaan Israelin sortopolitiikkaa sen miehittämillä ja saartamilla palestiinalaisalueilla.
Lehden välissä on myös Länsi-Saharan konfliktista kertova sarjakuvaliite. Espanjalainen yhteistyökumppanimme Mauro Entrialgo on erinomaisesti tiivistänyt konfliktin monet käänteet sarjakuvan muotoon. Sarjakuvasta on olemassa myös englanninkielinen painos. Molempia jaetaan ilmaiseksi Rauhanpuolustajien ja muiden järjestöjen tapahtumissa.
Palestiinaa ja Länsi-Saharaa yhdistää se tosiasia, että niitä miehittävät Marokko ja Israel ovat erityisasemassa suhteessa Euroopan Unioniin. Yhteistyö molempien maiden ja EU:n välillä on tiivis. Ne ovat monin sopimuksin paremmassa asemassa kuin moni muu Afrikan ja Lähi-idän maa niin talouden kuin monen muunkin kanssakäymisen suhteen. On jo korkea aika, että EU asettaa yhteistyön jatkamiselle tiukemmat ehdot ihmisoikeuksien toteutumisen ja miehityksen lopettamisen suhteen.
Mikäli edistystä ei tapahdu, tulee kansainvälisen yhteisön vihdoinkin osoittaa olevansa tosissaan palestiinalaisten ja sahrawien itsemääräämisoikeuden suhteen. Suomikin voisi näyttää suuntaa ja tunnustaa Länsi-Saharan itsenäisyyden. Yli kahdeksankymmentä valtiota maailmassa on sen tunnustanut. Samoin mikäli Palestiina etenee suunnitelmissaan julistautua itsenäiseksi, voisi Suomi näyttää esimerkkiä.
Itsenäisyyden tunnustaminen ei tietysti välittömästi tarkoittaisi vuosikymmeniä jatkuneiden konfliktien ratkeamista. Mutta se olisi kuitenkin merkittävä ele painostaa miehittäjävaltioita kunnioittamaan kansainvälistä oikeutta ja kansojen itsemääräämisoikeutta. Nyt Suomen ja koko EU:n politiikka näyttää hiljaa hyväksyvän miehitysten jatkumisen, minkä Marokko ja Israel ottavat tyytyväisinä vastaan merkkinä siitä, että voivat tehdä mitä haluavat.
Teemu Matinpuro
Kirjoittaja on Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja