The Gaza Letter

Aloin Israelin 27.12.2008 Gazan hyökkäyksen hälyttämänä postittaa uutiskirjettä tammikuun alussa. Lähetin uutiskirjeitä viidesosatutuille ihmisille niin kuin hädässä heitetään pullopostia mereen. Toimin oman vastuuni ja hätäni lataamana tehdäkseni mitä voin tukeutumalla vähimpään mitä meillä on: kansainväliseen lakiin, ihmisoikeuksiin, Geneven sopimuksiin, historian opetuksiin, yksilöllisten myötätuntojen rippeisiin. Muutamat saamani vastaukset olivat elonmerkkejä. Tajusin valtaavani takaisin takavarikoitua poliittista inhimillisyyttäni, poliittista subjektiviteettiani – yksinkertaisesti osallisuuttani maailmaan. Kirjoitin: ”Toimin itsenäisesti kuulumatta mihinkään, paitsi ihmiskuntaan, on sitä tai ei. Näin voitan halvaantumisen, joka aikaisemmin massakatastrofeja seuratessani on iskenyt viikoiksi ja halvaannuttanut ‘en voi tehdä mitään’ -tilaan.” Pyysin toimintaehdotuksia ja osallistumista ajatteluun ja kommentteja. Minun itseni siis oli pakko nousta vastarintaan. Päätin ruveta itse uutisoimaan, kun (suomalainen) valtamedian uutisointi Israel–Palestiina-kysymyksestä oli huonolla ja vääristyneellä tolalla sekä vailla erittelyä ja historiallista taustoitusta. Valtamedia (lähinnä Helsingin Sanomat) ei myöskään ole vuosien varrella julkaissut mielipidekirjoitusten vastineita eikä vastannut annettuun palautteeseen. Ylen tv-uutiset enimmäkseen vaikenivat. Valtamedia on manipuloinut halvasti ja pitänyt suomalaisia uutispimennossa.

Hätäsanomanomaisesta uutiskirjeestä kehittyi tematisoitu ja myös omia artikkeleita tuottava tutkimusahjo. The Gaza Letter on avoin ryhmä, ja jos ei muuta, sen vastaanottajat ovat vähintään voimakas, kannatteleva, pullopostia kuljettava meri, joka saa elonmerkkejä aikaan. Uutiskirje sai nimen Gaza, kun aloin tämän. Nyt The Gaza Letterin aiheet ovat laajenemassa historian, mediakritiikin, poliittisten analyysien, ympäristötuhojen, oikeudenmukaisuuden puolustamisen, akateemisen tutkijan vapauden suojelemisen, kulttuuristen esitysten, massiivisen trauman, väkivallan ja totaalisen tuhoamisen ajatteluun. The Gaza Letter yrittää olla seminaari ja tutkimuslaitos ja käytäntö, jossa elämänkyvyn eri puolet osallistuvat poliittisen elävyyden vaalimiseen ja raakalaisuuden estämiseen. Tuo raakalaisuus leviää globaalisti mikro- ja makrotasoilla. Nimi The Gaza Letter pitää mielessä sen, että 27.12.2008 alkanutta massamurhaa ei saa unohtaa eikä se saa uusiutua, kuten Auschwitzista sanottiin. Nimellä The Gaza Letter on traumaattinen ainutkertainen merkitys ja siinä tuntuu kipu.

The Gaza Letteriä tekee Mariaana Fieandt-Jäntti, osatekijöina ovat tällä hetkellä Zachris Jäntti, Silva Artto ja Meeri Koutaniemi. The Gaza Letter on avoin artikkeleille, kommenteille, ideoille ja erityisesti myös muille kuin sanallisen esittämisen tavoille. Tervetuloa mukaan (eri tavoin)!

The Gaza Letter on monikielinen, enimmäkseen kuitenkin englanniksi. Siinä on linkkejä videoihin, videoluentoihin, audioihin, kuviin, artikkeleihin, vetoomuksiin. The Gaza Letter pyrkii olemaan herkkä kaikelle Israel–Palestiina-tilanteessa tapahtuvalle. GL tuottaa perustietoa Israel–Palestiina-kysymyksen käsittämiseksi ja analyyseja esitelmien ja perehtymisen tueksi. The Gaza Letter luo myös omaa tulostettavaa seinälehteä, joka ei ole mainos eikä tiedonanto. Nämä tulevat liitetiedostoina.

Teksti Mariaana Fieandt-Jäntti
Kuva Albert Jäntti

Linkki postituslistalle ja kommenteille: gazaletter@gmail.com