Lakkoja, pidätyksiä, kotiarestia ja tulitusta kesäisessä Swazimaassa. Kuningas Mswatin III absoluuttista monarkiaa vastustava oppositio syyttää hallintoa sodan julistamisesta työväestöä vastaan. Hallinto on vastannut valtion työntekijöiden lakkoon kovin ottein.
Kesäkuun lopussa opettajat aloittivat lakon Swazimaan opettajien ammattiliiton (SNAT) johdolla ja jättivät hallinnolle vetoomuksen, jossa vaaditaan muun muassa 4,5 prosentin palkankorotusta sekä työolojen parantamista. Opettajat ovat saaneet tukea sairaanhoitajilta, julkisen liikenteen työntekijöiltä ja muulta julkiselta sektorilta.
Talouskriisin kanssa kamppaileva hallinto torjui vaatimukset, sillä Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) on vaatinut julkisten menojen leikkauksia. Samalla kuningas Mswati III on yksi maailman rikkaimmista monarkeista: hän omistaa maan timantti- ja kultakaivokset ja elää luksuselämää. Viime vuonna hallituksen ministerit kasvattivat kuningasperheen pottia 21 prosentin tulojen korotuksella. Itselleen ministerit antoivat vaatimattoman 30 prosentin palkankorotuksen. Swazeista 70 prosenttia elää alle kahdella dollarilla päivässä.
Yhteenottoja ja pidätyksiä
Vaatimusten kaikuessa kuuroille korville maassa alettiin opettajien johdolla järjestää mielenosoituksia. Vain muutama tuhat uskaltautui tai pääsi paikalle. Poliisi esti osallistujien saapumisen kaupunkiin muualta maasta repimällä heitä ulos busseista ja pidättämällä järjestäjiä. Maan ainoa matkapuhelinverkko MTN takkuili ja vaikeutti mielenosoitusten organisointia sekä koordinointia. Verkon suurin osakkeenomistaja on kuningas.
Mielenosoituksia tukahdutettiin myös voimakeinoin. Useat loukkaantuivat, kun poliisi avasi tulen kumiluodeilla ja kyynelkaasulla sekä pahoinpiteli mielenosoittajia. Swazimaan suurimman oppositioliikkeen Pudemon puheenjohtajan Mario Masukun kotiin lähetettiin raskaasti aseistautuneita poliisijoukkoja ja hänet määrättiin kotiarestiin.
Jo aiemmin kesällä Masuku joutui kodissaan tulituksen kohteeksi. Hallituksen mukaan kyse oli vahingosta, sillä turvallisuusjoukot olivat olleet jahtaamassa ”salakuljettajia”. Mielenosoittajat lauloivat ’noma besidubula siyaya ku-multiparty (vaikka he ampuisivat meidät, olemme matkalla monipuoluejärjestelmään).
Kamppailu jatkuu
Opettajat ovat jatkaneet lakkojaan. Hallitus on tullut piirun verran vastaan lupaamalla peruuttaa ministereiden palkankorotukset. Se on vakuutellut, että palkankorotukset budjetoitiin ennen talouskriisiä. Lakkoileville opettajille se kuitenkin uhkasi antaa potkut. Elokuun alussa 110 opettajaa erotettiin. Yhteensä noin 300 opettajaa on saanut lähteä, kaikki SNAT:in jäseniä.
”Tämä on sotaa”, sanoi opettajien ammattiliiton SNAT:n pääsihteeri Sibongile Mazibuko. Jotkut opettajat ovat menneet kouluihin, mutta kieltäytyneet opettamasta. Kuningas on vaatinut lakkojen lopettamista ja luvannut tarkistaa, onko palkkoja mahdollista korottaa.
Swazimaan lehdistö on monarkian kontrollissa. Poliittiset puolueet on kielletty. Poikkeustilalaki on ollut voimassa pian 40 vuotta. Vapaasta poliittisesta tilasta ei ole tietoa. Entä missä on kansainvälinen yhteisö? Elokuun alussa Brittiläisen kansainyhteisön johtaja Kamaleh Sharma vieraili Swazimaassa antamassa tukensa absoluuttiselle monarkialle.
Karim Maiche