Swazimaa – Feodaaliyhteiskunta kuningas Mswati III:n terrorin kourissa

Swazimaa ylittää uutiskynnyksen vain anekdootteina, kuin Afrikan tähti -pelistä napattuina. Googlaamalla löytyy pääasiassa matkakuvauksia eksoottisesta maasta ja kuva Forrester Arms -hotellin aamiaisesta… Kuningas Mswati kolmannen neljätoista vaimoa, juhlat ja muut kummallisuudet päätyvät Maailman ihmisiä -palstoille ja loppukevennyksiin – jos sinnekään.

Swazimaan todellisuus on huomattavast julmempi. Kuningas Mswati III, Swazimaan ehdoton johtaja, on julistanut oppositioliike PUDEMOn (The People’s United Democratic Movement) ja sitä tukevat järjestöt ja ihmiset terroristeiksi. Kaikki poliittiset puolueet ja ammattiyhdistystoiminta on ollut kiellettyä syyskuusta 2008 lähtien. Marraskuussa aseistautuneet joukot vangitsivat liikkeen johdon. PUDEMOn puheenjohtaja Mario Masukua, sihteeri Sphasha Dlaminiä, Wandile Dludlua (Nuorisokongressi SWAYOCOn puheenjohtaja) ja Themba Mabuzaa (kongressin kansallinen organisoija) on kidutettu julmasti pidätysaikana. Viimeisimmät tiedot kertovat, että Mario Masuku on huolestuttavan huonossa kunnossa Matsaphan vankilassa. Hänen sukulaisensa yrittävät oikeusteitse saada hänelle kunnollista hoitoa.

Kuningas Mswati teki ennakoivan siirron jo lokakuussa ilmoittaessaan aikeestaan liittyä Yhdysvaltojen “terrorisminvastaiseen sotaan”. Hän leimasi PUDEMOn ja SWAYOCOn terroristijärjestöiksi, vaikka niistä kumpikaan ei ole osallistunut aseelliseen tai muunlaiseen väkivaltaiseen toimintaan. Niinpä liittyessään “terrorisminvastaiseen” rintamaan hän sai ohjattua huomion pois kotimaansa demokratian tukahduttamisesta.

Hallinnon otteet ovat koventuneet monin tavoin. Lukuisia PUDEMOn aktivisteja ja tukijoita on tapettu Mswatin julistamaa poikkeustilaa vastaan järjestettyjen protestien yhteydessä. Swazimaasta paenneet PUDEMOn aktivistit pelkäävät myös – viime vuonna järjestön varapuheenjohtaja murhattiin Mpumalangan provinssissa Etelä-Afrikassa. PUDEMO toimii maan alla Etelä-Afrikassakin, ja siellä sitä tukevat lähinnä ammattiliitto Cosatu ja Etelä-Afrikan kommunistipuolue. Järjestö saa tukea myös Etelä-Afrikan ANC:n aseellisen siiven, Umkhonto we Sizwen, entisiltä aktivisteilta. ANC on sitä vastoin sanonut, että Eteläisen Afrikan yhteistyöjärjestö SADC ja Afrikan unioni ovat oikeat foorumit demokraattisten muutosten ajamiseksi Swazimaassa. PUDEMO on pitänyt näitä järjestöjä täysin hampaattomina.

PUDEMO haluaa vauhdittaa Mswatin hallintoon kohdistuvaa painetta vaatimalla kansainvälistä turismi- ja kauppasaartoa ja äärimmäsenä keinona sabotaasioperaatioita. Järjestön johtajat eivät usko aseellisen taistelun yksinään pakottavan hallitusta perääntymään, mutta se lisää painetta, jotta maassa pidettäisiin demokraattiset vaalit ja sinne saataisiin uusi perustuslaki.

Swazimaassa noin 70 prosenttia ihmisistä on työttömänä, ja pääsy sairaanhoitoon on vähäistä tai olematonta. HIV-aids-epidemia on maailman pahin: 43 prosenttia väestöstä on HIV-positiivisia. Myös eliniänodote on maailman alhaisimpia, vain 31 vuotta. Tämän vastakohtana kuningas Mswati III elää yltäkylläisyydessä tuhlaten vaimoineen valtavia summia valtion varoja joka vuosi. Jokaisella Mswatin 14 kuningattarella on oma palatsinsa.

Vapautusliikkeen karkotetut edustajat kutsuvat rauhan- ja solidaarisuusjärjestöjä kaikkialta maailmasta vastustamaan Swazimaan asukkaiden sortamista. PUDEMOn ja SWAYOCOn edustajat ovat kiitollisia kaikesta tuesta ja solidaarisuudesta.

Lisätietoja: http://groups.google.com/group/sa-swaziland-solidarity-eom-forum

Mark Waller
Pretoria, Etelä-Afrikka

Suomentanut Mikael Kallavuo