Suoraan militarismia vastaan

Ruotsalainen Ofog on sodan, ydinaseiden ja militarismin vastaista suoraa toimintaa harjoittavista ruotsalaisaktiiveista koostuva rauhanryhmä. Se pyrkii kiinnittämään ihmisten huomion maailman ja erityisesti Euroopan militarisoitumiseen. Ryhmän sodan- ja militarismin vastaisia vaikuttamismuotoja ovat väkivallaton suora toiminta, mielenosoitukset ja kampanjat. Ryhmä toimii täysin vapaaehtoisvoimin.

Vuonna 2002 perustettu verkosto järjestää toimintaa ruotsalaisia erityisen paljon koskettavien asioiden ympärille.

Niinpä Ruotsin aseteollisuus ja ruotsalaiset paikkakunnat, jossa aseteollisuutta on, ovat toiminnan jatkuvana kohteena. Ofog järjesti jälleen kesäkuussa 2008 Ruotsin Karlskogassa Disarm08-rauhanleirin, jonka tarkoitus oli kiinnittää huomio Ruotsissa valmistettaviin ja markkinoitaviin aseisiin. Karlskogassa toimii brittiläinen BAE Systems ja ruotsalainen Saab Dynamics (yhteisnimeltään Bofors), jotka osaltaan aiheuttavat sen, että Ruotsi on tällä hetkellä maailman yhdeksänneksi suurin aseidenmyyjä. Ruotsissa valmistettuja aseita on toimitettu Yhdysvaltain armeijan käyttöön, jolloin niitä on päätynyt esimerkiksi Afganistaniin ja Irakiin.

”Militarismi on maailmanlaajuista. Sen takia myös vastarinnan täytyy olla globaalia, tai vähintään Euroopan-laajuista”, sanoo verkoston aktiivi Kimo. ”Haluamme yhtyä muiden ryhmien kamppailuihin antimilitaristisen maailman puolesta, sillä se on myös meidän kamppailumme.” Ofogilaiset ovat osallistuneet muun muassa Skotlannin Faslane 365 -blokkauskampanjaan, Naton vastaisiin aktioihin Belgiassa sekä ydinaseiden vastaiseen Non au Missile -kampanjaan Ranskassa. Ofogin Disarm-leiri oli kansainvälinen, ja siellä oli osanottajia muun muassa Aseistakieltäytyjäliitosta ja Rauhanpuolustajista.

Syyskuussa Ofog kutsui eurooppalaiset rauhanjärjestöt ja -toimijat Euroopan sosiaalifoorumiin osallistumaan siellä järjestettävään European Peace Actioniin (EPA). Tapaamisen tavoitteena oli koota yhteen Euroopan rauhantoimijat ja tällä tavoin tehokkaammin levittää tietoa eri maiden antimilitaristisesta toiminnasta sekä koordinoida kampanjoita. Tapaamisen teemoja olivat Nato, EU:n ja avaruuden militarisoituminen, ydinaseet, militarismin globalisoituminen sekä vastarinnan koordinointi.

Ofogilaiset olivat EPA:ssakin aktiivisia. Lukuisten keskustelutilaisuuksien järjestämisen, mediakeskuksen ja rauhankahvilan ylläpitämisen lisäksi he järjestivät Malmössä mielenosoituksen, osallistuivat kansalaistottelemattomuuteen sekä tukivat suomalaisaktivistien kansalaistottelemattomuustempausta Helsingborgissa.

Leona Kotilainen