Suomi jatkaa asekauppaa Israelin kanssa

Viimeksi kuluneen runsaan vuoden aikana Suomen ja Israelin välistä asekauppaa on esitelty ihmetellen maamme huomattavimmissa tiedotusvälineissä. Kielteisen mediahuomion lisäksi yli 250 suomalaista tieteen, taiteen ja politiikan vaikuttajaa on allekirjoittanut vetoomuksen, jossa vaaditaan kaiken Suomen ja Israelin välisen asekaupan ja aseteknologisen yhteistyön välitöntä lakkauttamista. Poikkeuksellisen suuresta julkisesta vastustuksesta huolimatta Suomi on ensi marraskuussa jatkamassa asekauppaa Israelin kanssa.

Israelilaiset Aeronautics Defense Systems ja BlueBird ovat viimeiset jäljellä olevat aseyhtiöt Suomen puolustusvoimien meneillään olevassa kilpailutuksessa. Suomi ostaa kilpailutuksen voittavalta yhtiöltä 30–45 yksikköä miehittämättömiä lentokonejärjestelmiä yli 17 miljoonalla eurolla. Näin Suomen ja Israelin välisen asekaupan yhteenlaskettu arvo lähestyy 200 miljoonaa euroa.

Aeronautics Defense Systemsin Orbiter-malli on toinen kahdesta kilpailutuksen viimeiseen vaiheeseen päässeistä malleista. Se on yrityksen esitteen mukaan “suunniteltu sotilaallisiin ja turvallisuustehtäviin” ja “paras valinta matalan intensiteetin konflikteihin ja sotilasoperaatioihin urbaanissa ympäristössä” – kuvaus, joka sopii lähes kaikkiin Israelin tavanomaisiin sotilasoperaatioihin miehitetyillä palestiinalaisalueilla. Se kuvaa myös Israelin suorittamaa Gazan siviiliyhteiskunnan tuhoamista vuosien 2008 ja 2009 taitteessa.

Vastaavasti BlueBird-yhtiön SpyLite-mallia, kilpailutuksen toista finalistia, markkinoidaan nimikkeen “taistelussa testattu” alla. Yhtiön mukaan SpyLite-malli “on ollut Israelin asevoimien menestyksekkäässä käytössä sotatilanteissa”.

Lukuisat eurooppalaiset pankit ja eläkerahastot ovat katkaisseet julkisesti kytköksiään Israelin aseteollisuuteen vedoten Israelin harjoittamien laittomuuksien ja israelilaisten aseyhtiöiden välisiin yhteyksiin. Sekä Aeronautics että BlueBird ovat osallisina palestiinalaisalueiden laittomassa miehityksessä ja Israelin asevoimien tekemissä räikeissä ihmisoikeusloukkauksissa, joista kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt ja YK ovat raportoineet vuosikymmeniä.

Asehankinnoilla Suomi tukee israelilaisia aseyhtiöitä, jotka hyötyvät konfliktin pitkittymisestä ja Israelin käymistä sodista.

Albert Jäntti ja Bruno Jäntti

ICAHD Finland

(Israeli Committee Against House Demolitions)