Solidaarisuuden silmukoita

Libanonin pakolaisleirien lasten arkea helpotetaan modernin aktivismin keinoin: apuna ovat trendikkäästi sekä sukkapuikot että sosiaalinen media.

Kun Kirsti Palonen oli viime talvena vapaaehtoistöissä Libanonissa, lämpimän maan kylmänkostea talvi yllätti. Pisarat tiivistyivät pakolaisleirin lämmittämättömiin taloihin, luita kolotti, päiväkotien lapset leikkivät sormikkaat kädessä ja aivastelivat. Sisällä ja ulkona käytettiin samoja vermeitä, jotka suomalaisen silmissä olivat liian ohuita vuodenaikaan nähden. Monien lasten vaatteet olivat käyttökelvottomiksi kuluneita.

Kun Kirsti palasi kotiin, hän kirjoitti lasten onnettomasta talvivaatetuksesta Facebook-päivityksen. Eipä aikaakaan, kun vapaaehtoistyössä ja järjestötoiminnassa kunnostautunut ystäväpiiri oli jo siirtynyt ihmettelystä toimintaan: oli syntynyt Solidaarisuussilmukat.

Kevättalvella alettiin järjestää tapaamisia neulepuikkojen kilistessä kahviloissa, ja toukokuussa lähti ensimmäinen talvivarustuspaketti matkaan: Vaaka ry:n keräämiä villasukkia ja Solidaarisuussilmukoiden neulomuksia pakolaisleirien lapsille.

Huolenpitoa Libanoniin puikoilla

Elokuussa 2011 Sanomatalolla tapaavat silmukoijat ovat moninaista väkeä: Kirsti Palonen ja Nina Lyytinen ovat Psykologien sosiaalisesta vastuusta (PSV), Kirsi Haapalaakso Punaisesta Rististä, Krista Igbarria Arabikansojen ystävyysseurasta (AKYS). Moni on käynyt töissä tai vapaaehtoisena Libanonissa, monella on kummilapsia PSV:n tai AKYS:n kautta.

Kirsti Palonen kuvaa silmukoijia ihmisiksi, joita yhdistää globaali sosiaalinen vastuu. Kirsi Haapalaakso on ollut töissä kenttäsairaaloissa kriisialueilla useaan kertaan sen jälkeen, kun lähti Libanoniin töihin vuonna 1985. Myös Palosen työ pakolaisleirien lasten hyväksi alkoi 80-luvulla, kun PSV löysi yhteistyökumppanikseen Libanonista The National Institution of Social Care and Vocational Training “Beit Atfal Assumoud (BAS)-järjestön.

Vuosien varrella PSV on tehnyt vaihtuvia mielenterveystyöhön liittyviä projekteja paikallisten tarpeiden mukaan. Perheneuvolatoiminnan järjestäminen on ollut keskeinen hanke. Uusimmalla projektilla vauhditetaan Saidan perheneuvolan toimintaa. Solidaarisuussilmukoiden ryhmä tuntee avustuskohteensa hyvin ja osaa verkostoitua: yhteistyötä on suunnitteilla myös perhepäivähoitajien ammattiosaston kanssa.

Kynsikkäät kädessä voi piirtää

Solidaarisuussilmukoiden ryhmässä on etuna myös itsensä toteuttaminen, viihtyminen, neulominen ja valmistuneiden aikaansaannosten ihailu yhdessä.

“Tämä projekti on tuonut takaisin käsityöharrastukseni”, kertoo Kirsi Haapalaakso, joka ei ollut tarttunut puikkoihin pariinkymmeneen vuoteen. “Porukka on hyvä. Mukana on samanhenkisiä ihmisiä, joista olen saanut uuden ystäväpiirin.”

Solidaarisuussilmukoissa tehdään erilaisia käsitöitä: Aulikki Ansamaa on piirin sukkaspesialisti, Kirsti Paloselle sukat kavennuksineen ovat liian pientä piperrystä. Hän tekee nuttuja ja pipoja. Saarijärveltä osallistuu etänä kirjoneuleiden taitaja Raija Heiskala. Yhteistyökumppani BAS Libanonissa ei ole rajannut neulomustoiveita mitenkään, mutta Palonen kehottaa neulomaan esimerkiksi kynsikkäitä, joita ei tarvitse riisua piirrellessä ja leikkiessä sisällä.

Neuleporukan yhteydenpidossa Facebook on ollut tärkeä: siellä tiedotetaan tapaamisista, jaetaan ohjeita ja kuvia valmiista töistä. Solidaarisuusverkosto selvittää myös käytännön ongelmia: Palosen keskeneräisestä nutusta oli loppua lanka kesken juuri ennen tapaamistamme Sanomatalolla. Kävi ilmi, että kyseistä lankaa ei enää valmisteta, ja Palonen kuulutti silmukkaryhmässä “neulaa heinäsuovasta”. Ja kuinka ollakaan, lankaa löytyi Saarijärveltä tunnin sisällä.

Keinot on monet

On monia tapoja osallistua: kaikki eivät suinkaan neulo. Solidaarisuussilmukoihin voi lahjoittaa myös lankoja, puikkoja ja muita tarpeita. Nina Lyytinen ja Leila Heinonen värväävät sukulaisia ja tuttavia neulomaan: “Olen Martta-sukua”, nauraa Nina Lyytinen. Sukulaisilta on tullut paljon pipoja, sukkia ja kynsikkäitä.”

Lyytinen ei neulo, hän juoksee: hän on lähdössä neljättä kertaa Beirutin maratonille PSV:n Extreme Survival Teamin mukana. Nimestään huolimatta Extreme Survival Team ei koostu verenmaku suussaan urheilevista hikipingoista: se on leikkimielinen keino rohkaista pakolaisleirien lapsia liikkumaan. Lapset pääsevät kokemaan urheilun riemua ESV:n tiimipaidoissa 10 kilometrin juoksulla Beirutin maratonilla, patikkaretkellä vuorelle ja palkintojuhlassa.

Jos Lyytinen harrastaa juoksua tosissaan, tunnustaa Palonen olevansa kaikkea muuta kuin urheilullinen: “Siitä huolimatta olen oppinut Libanonissa ymmärtämään urheilun tasa-arvoistavan merkityksen. Muistan mitalijuhlassa pienen pojan, joka iloitsi, että tänään kaikki ovat ystäviä kanssamme.”

ESV:n maratonmatkojen lisäksi pakolaisleirien lasten elämään voi osallistua ryhtymällä kummiksi. LeilaHeinonen ja Aulikki Ansamaa kertovat PSV:n kuntoutuskummitoiminnasta ja AKYS:n kummitoiminnasta pakolaisleireillä. Heinosella on kaksi kuntoutuskummilasta, jotka perheneuvolat ovat määritelleet erityisen tuen tarvitsijoiksi. Suurempi kummimaksu mahdollistaa jatkokoulutuksen, terapian ynnä muuta. Taloudellisen tuen lisäksi kummilapselle on tärkeää henkinen tuki ja yhteydenpito: lapsista on upeaa, että heistä ollaan kiinnostuneita jossain kaukana Suomessa.

Myös Solidaarisuussilmukoiden neulelahjoitusten mukaan toivotaan laitettavan pesuohjeiden lisäksi terveiset neuleen tekijältä.

Osallistu neulomalla:

Neulomisen alkuun auttaa käsityönopettajien Käspaikka, josta löytyy oppia, suunnitteluapua ja yksinkertaisia neuleohjeita: www.kaspaikka.fi/neulonta/index.html

Solidaarisuussilmukoihin voi osallistua lahjoittamalla pipoja, villapuseroita, neuletakkeja, kynsikkäitä, villasukkia, säärystimiä jne. Neulo ja virkkaa helppohoitoisesta (superwash) langasta ja liitä neuleeseen mukaan joko pesuohjeet tai langan vyöte. Muista liittää neuletyöhön omat terveisesi lahjan saajalle! Voit lahjoittaa myös lankoja neulojille. Liity Solidaarisuusilmukat-Facebook-ryhmään ja tule tapaamisiin, tai postita neuleet Libanoniin lähtijöille.

Solidaarisuussilmukat-verkosto suunnittelee seuraavaksi kaksiosaista käsityö-workshopia pakolaisleirien naisille yhdessä BAS:n kanssa. Työpajaa varten otetaan vastaan neuletarvike- ja lankalahjoituksia, yhteyttä voi ottaa Kirsti Paloseen kirsti.palonen@welho.com tai Solidaarisuussilmukoiden Facebook-ryhmään.

The National Institution of Social Care and Vocational Training – Beit Atfal Assumoud (BAS)

BAS vietti elokuussa 35-vuotisjuhliaan. Se perustettiin auttamaan Tel al-Zaatarin verilöylyn orvoksi jättämiä lapsia. Järjestöllä on toimintakeskuksia ja päiväkoteja kymmenellä pakolaisleirillä. BAS-järjestöllä on neljä perheneuvolaa Beirutissa, Tripolin kaupungin lähellä ja etelässä Tyyroksen ja Saidan kaupunkien palestiinalaisleireissä. Järjestön sosiaalityötekijät toimivat noin 660 sijaisperheen kanssa. BAS järjestää myös ammatillista koulutusta, erityisesti koulunsa keskeyttäneille nuorille.

www.socialcare.org/news.aspx

Anu Kaarina Hämäläinen

Psykologien sosiaalinen vastuu ry:n Libanon-sivut: www.vastuu.fi/libanon

Extreme Survival Team Libanonissa 2009: www.beirutmarathon.vuodatus.net/

Extreme Survival Team Libanonissa 2010: www.est_2010.vuodatus.net/

Arabikansojen ystävyysseura ry:n toiminnasta Libanonissa: www.kaapeli.fi/akys/avustusprojektit.html