Aminatou Haidar: ”Kansainvälinen yhteisö on välinpitämätön Marokon harjoittamia ihmisoikeusloukkauksia kohtaan Länsi-Saharassa.”
”Ihmisoikeusrikkomukset ovat Länsi-Saharassa arkipäivää”, kertoi Suomessa vieraillut Robert F. Kennedyn ihmisoikeuspalkinnolla tunnustettu Aminatou Haidar. Viime elokuussa hän puolestaan vastaanotti arvostetun Civil Courage -palkinnon. Hän kertoi ihmisoikeustilanteen huonontuvan jatkuvasti: pidätykset ja kidutukset ovat arkipäivää.
”Ihmisoikeustilanne kehittyy koko ajan huonompaan suuntaan. Pidätykset, katoamiset ja kidutus ovat meille arkipäivää. Olemme täysin pettyneitä Yhdistyneisiin kansakuntiin. Meidät on petetty. Kansainvälinen yhteisö on välinpitämätön Marokon harjoittamia ihmisoikeusloukkauksia kohtaan Länsi-Saharassa”, Haidar kertoo rauhallisella äänellä.
Haidar tietää valitettavasti mistä puhuu, sillä Marokon viranomaiset pidättivät hänet ensimmäisen kerran vuonna 1987. Haidarista tuli yksi ”kadonneista”. Edes lähimmät perheenjäsenet eivät saaneet tietoa hänestä.
”Minulla oli koko pidätyksen ajan musta liina silmillä, jotten erottaisi yötä ja päivää ja menettäisin ajantajuni. Minut suljettiin pieneen likaiseen huoneeseen, joka oli täynnä hyönteisiä. Edes eläimet eivät voi elää sellaisessa paikassa. Minulla ei ollut mitään kontaktia ulkomaailmaan. Puhetta ei sallittu. Jos yritti kuiskata jotain ja poliisi kuuli, seurauksena oli lyöntejä ja potkuja. Minua pidettiin jatkuvasti valveilla. Joskus yritin salaa kurkistella liinan alta. Minua seisotettiin yhdellä jalalla ja kidutettiin kuulusteluissa. Myös sähköä käytettiin.”
Haidar vapautettiin viiden vuoden jälkeen vuonna 1991. Monet pidätetyistä eivät selviä hengissä. Paluu arkeen ei ollut helppoa.
”Selvisin lääkkeiden avulla. Ilman niitä en olisi pystynyt nukkumaan kahta tuntia pitempään. Meitä kohdellaan kuin eläimiä. Miksi kansainvälinen yhteisö ei puutu Marokon ihmisoikeusrikkomuksiin?”
Länsi-Saharalle tunnustusta Ruotsissa
Länsi-Saharassa on rikkaat kalavedet, fosfaattia ja öljyä. Marokko on taannut ranskalaisille ja yhdysvaltalaisille öljy-yhtiöille pääsyn alueen luonnonvaroihin. Ranska on käyttänyt häikäilemättömästi vaikutusvaltaansa YK:ssa ja EU:ssa turvatakseen geopoliittiset ja taloudelliset etunsa. Valtamedia pitää matalaa profiilia tapahtumien kulusta. EU on solminut Marokon kanssa kansainvälisen oikeuden vastaisen kalastussopimuksen, jossa nuottaa vedetään Länsi-Saharan rikkailla kalavesillä. Vain Ruotsi vastusti sopimusta.
Ruotsin sosiaalidemokraattinen puolue päätti lokakuussa tunnustaa Länsi-Saharan itsemääräämisoikeuden. Myös Suomessa olisi vihdoin aika herätä vaatimaan kansainvälisen oikeuden päätösten täytäntöönpanoa. Haidar kertoo kärsivällisyyden olevan lopussa.
”Vuonna 2005 aloitimme intifadan, kansannousun. Poliisit pahoinpitelivät ja pidättivät minut, kun olin saamassa hoitoa sairaalassa. Jouduin taas vankilaan. Meidät ahdettiin selliin, pahamaineiseen El-Aaiunin ’mustaan vankilaan’, jossa meitä pidettiin epäinhimillisissä oloissa.”
Haidar suljettiin kymmenen muun naisaktivistin kanssa seitsemäksi kuukaudeksi 2 x 2,5 metrin kokoiseen selliin.
”Siellä ei ollut sänkyä. Tarpeet tehtiin pieneen reikään huoneen lattialla. Hiiriä vilisi joka paikassa ja ruokaa, jos sitä voi ruuaksi kutsua, saatiin jos saatiin. Eristysselliin verrattuna hyvä puoli oli se, että sain tavata silloin tällöin sukulaisiani. Tosin heitäkin ahdisteltiin vierailujen aikana.”
Intifada jatkuu ja samoin sahrawien pidätykset. Amnesty International on raportoinut lukuisista Marokon harjoittamista ihmisoikeusloukkauksista. Länsi-Saharan kansan mitta on täynnä. Itsenäisyysliike Polisario on kovan painostuksen alla aloittaa taistelut uudelleen. Itsenäisyydestä ja YK:n päätöslauselmien täytäntöönpanosta Marokko ei halua keskustella. Neuvottelut Itävallassa Polisarion ja Marokon välillä eivät ole edenneet. Sota Pohjois-Afrikassa ei ole kenenkään etu. Marokko on tarjonnut rajoitettua autonomiaa sahraweille.
”Se ei tule kuuloonkaan. Meillä on oikeus päättää omista asioistamme.”
Lokakuussa seitsemän sahrawi-aktivistia pidätettiin Casablancan lentoasemalla. Kaikki jäsenet toimivat ihmisoikeuksia puolustavissa järjestöissä. Marokon ihmisoikeusrikkomuksille ei näy loppua.
Teksti Karim Maiche
Kuva Klaus Welp