Sateenkaarilippu rauhan symbolina

Rauhanlipun syntyhistoriasta ei ole varmaa tietoa ja lipulla rauhan symbolina näyttää olevan monta isää ja äitiä. Siitä lähtien kun Italiassa alkoi Pace da tutti balconi -kampanja (suomeksi Rauha jokaiselle parvekkeelle), rauhanlipun alkuperäisestä keksijästä on ollut paljon keskustelua ja monet ovat halunneet värittää lipun legendaa omista lähtökohdistaan.

Rauhanlipussa on seitsemän väriä vaakasuunnassa ja keskellä lippua valkoisella sana rauha (italiaksi pace). Paljon käytetään myös sanoja peace (enlanniksi) ja frieden (saksaksi). Lippuja voi löytää monilla muillakin kielillä. Lipun sateenkaaren värit symboloivat erilaisuutta ja sen hyväksymistä, jokaisen elävän olennon välistä solidaarisuutta ja ystävyyttä. Yhdellä sanalla sanottuna: rauhaa. Niin kuin sateenkaari sateen jälkeen, lippukin kuvastaa toivoa ja tyyneyttä.

Rauhanlipun tunnetuksi tulemisesta voidaan kiittää italialaista Aldo Capitinia. Hän oli italialaisen Non-violento-rauhanliikkeen perustaja ja ensimmäisen vuonna 1961 Perugiasta Assisiin kulkeneen rauhanmarssin järjestäjä. Capitini oli nähnyt sateenkaarilipun ensimmäistä kertaa Isossa-Britanniassa. Hän vaikuttui lipun värikkyydestä ja eloisuudesta niin paljon, että päätti viedä sen mukanaan Italiaan ja tehdä siitä rauhan symbolin. Isossa-Britanniassa puolestaan kerrotaan, että lipun keksijä olisi ollut Bertrand Russel vuonna 1956. Joka tapauksessa lipun pysyvä rauhanperinne syntyi Italiassa.

Uuden tradition lipulle loi Beati i costruttori di pace -järjestö (Rauhan rakentajat) pääosin Pace da tutti balconi -kampanjan avulla. Järjestö perustettiin vuonna 1980, ja siitä lähtien se on vienyt rauhan sanomaa eteenpäin tämän värikkään sateenkaarilipun avulla niin Italiassa kuin ulkomaillakin.

Lipun takaa löytyy myös muita mielenkiintoisia tarinoita. Yksi kiehtovimmista on kotoisin Perusta. Sen mukaan sateenkaarilippu on antiikkisen inka-pääkaupungin Cuzcon symboli. Sen aikainen keisari valitsi värikkään lipun kaupungin symboliksi, koska laaksossa syntyi aina sateen jälkeen useita kirkkaita sateenkaaria. Perussa on neljä erilaista sateenkaarilippua, joiden mukaan maa jaetaan, yksi jokaiselle ilmansuunnalle. Lipuista tunnetuimmassa värit ovat vinottain alavasemmalta yläoikealle, toisin kuin rauhanlipussa. Sateenkaarilipun tapainen lippu on ollut myös ranskalaisen osuuskuntaliikkeen symboli vuonna 1920.

Joidenkin lähteiden mukaan lipun keksivät 50-luvun amerikkalaiset rauhanjärjestöt. Näistä sateenkaarisymboli hävisi, kun kuuluisa peace and love -merkki korvasi sen (ympyrä jonka keskellä on pystysuora viiva, joka jakautuu keskeltä kahteen osaan).

Monet saattavat sekoittaa rauhanlipun myös gay-liikkeen sateenkaarilippuun. Nämä kuitenkin eroavat toisistaan siten, että gay-lipussa on yksi väri vähemmän eikä siihen ole kirjoitettu sanaa rauha.

RAUHANLIPPU SUOMESSA JA MAAILMALLA

Rauhanlippu ei ole Suomessa kovinkaan tunnettu. Muualla Euroopassa, lähinnä Etelä-Euroopassa, Italiassa, Espanjassa ja Ranskassa, rauhanlippuja näkee paljonkin. Varsinkin Italiassa niitä roikkuu monilla paikoilla, parvekkeilla ja ikkunoissa, virastoissa ja kouluissa. Muutenkin rauhanliike näyttää olevan enemmän voimissaan Etelä-Euroopassa. Toisin kuin Suomessa, siellä järjestetään myös enemmän mielenosoituksia ja lakkoja. Minua on aina ihmetyttänyt suuresti, miksi Suomessa vierastetaan aktiivista kansalaistoimintaa. Tuntuu, ettei asioista uskalleta/kehdata/jakseta puhua julkisesti, olipa kyse melkein mistä hyvänsä, ja loppujen lopuksi vain pieni määrä ihmisiä lähtee tekemään asioille mitään.

Rauhanlippu vaikutuskeinona saattaa tuntua pieneltä, mutta sillä on yllättävän suuri merkitys. Pelkästään se, että näkee lippuja ympäri maailmaa, auttaa ymmärtämään ettei tässä maailmassa tarvitse toimia yksin.

Hyvän esimerkin lipun vaikutuksesta kertoi ystäväni Antonella italialaisesta rauhanjärjestöstä Centro Studi Sereno Regisistä. Hänen luonaan vieraili juuri Irakin sodan alkamisen jälkeen yhdysvaltalainen nainen San Antonion yliopistosta Texasista. Italian kadut ja parvekkeet täyttyivät miljoonista rauhanlippuja kantavista sodan vastustajista. Ne nähdessään vieras ei voinut todeta muuta kuin sen, miten iloinen oli että Euroopassa sai vapaasti osoittaa mieltä ja vastustaa järjetöntä sotaa. Hänen kertomuksensa mukaan USA:ssa se ei niin vain onnistu ilman riskiä päätymisestä niin sanotulle mustalle listalle, jolle monet julkisesti sotaa vastustaneet ovat joutuneet.

Rauhanliput antavat toivoa myös niille miljoonille ihmisille, jotka elävät sodan keskellä tai yrittävät jälleenrakentaa sodan tuhoamaa maataan. Se, että tietää kaukaisten lähimmäisten vastustavan sotaa, ei ehkä auta konkreettisesti, mutta henkistä voimavaraa se antaa taatusti lisää.

COLOURS OF THE PEACE:
THE FLAG OF THE RAINBOW -PROJEKTI

Nämä sateenkaaren väriset rauhanliput ovat vaikuttaneet elämääni paljon. Tein Italiassa vapaaehtoistyötä puoli vuotta syksystä 2003 kevääseen 2004 saakka. Mennessäni Italiaan näin nämä värikkäät rauhanliput ensimmäistä kertaa. Ystäväni Etelä-Italiasta lahjoitti lipun minulle vapaaehtoistyöni alkuaikoina ja siitä asti olenkin kantanut sitä aina mukanani.

Nyt olen tekemässä entisille vapaaehtoisille suunnattua Paluu tulevaisuuteen -projektia rauhan kysymyksiin liittyen. Jotta ihmiset muistaisivat rauhan-aatetta, matkustan Euroopan läpi vieden eteenpäin rauhan sanomaa. Tarkoituksenani on kiertää Länsi-Euroopan pääkaupunkeja jakaen rauhanlippuja ja kysyen eri ihmisiltä, mitä rauha heille merkitsee sekä miten sen kukin voi saavuttaa. Toiveenani on, että koko Eurooppa täyttyisi värikkäistä lipuista muistuttaen ihmisiä tärkeästä rauhantyöstä. Rauhankiertueesta on myös tarkoitus tehdä pieni värikäs kirjanen sekä nettisivut.

Meidän eurooppalaisten, jotka ainakin tällä hetkellä saamme elää rauhassa, on avattava silmämme ja sydämemme sille todellisuudelle, mikä on rajojemme ulkopuolella. Rauhanlipun ripustaminen näkyville tai sen kantaminen on yksi kannanotto.

Projekti käynnistyy toukokuun alussa Italiassa. Rauhanauton matka alkaa heinäkuussa ja Suomeen sen on tarkoitus saapua elokuun puolivälissä, jolloin auto pysähtyy ainakin Helsingissä ja Tampereella. Asiasta tiedotetaan enemmän päivämäärien tarkentuessa. Myös Suomessa on mahdollisuus saada lippu omalle parvekkeelle liehumaan.

Colours Of The Peace: The Flag Of The Rainbow- projekti tarvitsee toteutuakseen paljon tukea ja apua eri organisaatioilta ja kansalaisjärjestöiltä sekä Suomessa että Euroopassa.

Jos sinä tai järjestösi olette kiinnostunut projektista ottakaa kirjoittajaan yhteyttä. Tai jos haluat ostaa itsellesi sateenkaaren värisen rauhanlipun, voit kysyä allekirjoittaneelta asiasta lisää.

KAROLIINA LALLUKKA
karoliina_lallukka(at)hotmail.com