Sankarimme nimi: Bradley Manning

”Jos ihmettelet, että kuka ihmeen Bradley Manning, niin sivisty, hyvä ihminen. Se on vähintä, mitä voit tehdä itsesi ja maailman hyväksi”, kirjoittaa tamperelainen Maria Morri tyyli- ja lifestyleblogissaan Heijastuspinta 7.3.2013. Morri mainitsee, että Manning on jälleen ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.

Lokakuussa 2007, joitakin viikkoja ennen 20. syntymäpäiväänsä, Bradley Manning värväytyi Yhdysvaltain armeijan palvelukseen. Hieman yllättävä päätös nuorelta, Irakin sotaa arvostelevalta homomieheltä! Mutta mikäpäs siinä, hänellä oli varmasti monta perustetta valinnalleen. Hänen vanhempansa olivat eronneet vuonna 2001, ja Bradley oli muuttanut äitinsä kanssa Walesiin, Isoon-Britanniaan. Sieltä hänet oli sitten lähetetty takaisin kotimaahansa ja Oklahomaan isänsä luo vuonna 2007.

Vaikuttiko laivastossa viisi vuotta työskennelleen Brian-isän esimerkki jollakin tavoin Bradleyn valintaan? Tai se, ettei ankaraksi kuvattu isä sietänyt poikansa seksuaalista suuntausta, vaan heitti hänet sen takia ulos kodistaan?

Bradley lienee hieman hankala persoona. Bradley Manningin pomo Zoto-ohjelmistotalossa, josta hän oli löytänyt ensimmäisen työpaikkansa, luonnehti häntä ”fiksuksi” mutta ”helvetin oikukkaaksi” – ja antoi pian hänelle potkut.

Siinä tilanteessa nuori sankarimme siis otti ja meni sotaväkeen.

Monet ovat kai kuulleet jotain Bradley Manningin myöhemmästä kohtalosta. Armeijassa hänestä koulutettiin sotilaallisen tiedustelutoiminnan asiantuntija. Tosin hän oli hankkinut itselleen tähän tarvittavan peruskoulutuksen jo aikaisemmin. Bradley Manninghan on niin kutsuttu hakkeri, ja hakkerit ovat yleensä itseoppineita. Mikä on hakkeri, siitä voi muodostaa alustavan käsityksen lukemalla valtiofilosofiksi pyrkivän Pekka Himasen suomeksi käännetyn teoksen Hakkerietiikka, tai alkuteoksen The Hacker Ethic and the Spirit of the Information Age (New York 2000).

Sekin asia muistettaneen, että Bradley Manning joutui Irakiin vuonna 2009, ja että siellä ollessaan hän keräsi valtavasti materiaalia Yhdysvaltain hallituksen sodankäynnistä ja muusta toiminnasta eri puolilla maailmaa. Sitten hän tallensi kaiken Lady Gaga -cd:lle ja hoiti asian niin, että Wikileaksin Julian Assange sai datan haltuunsa. Loppu onkin menneisyyttä ja muistin taistelua unohdusta vastaan.

Vuosien varrella on toki tihkunut jonkin verran tietoja siitä, että Bradley Manning on pantu arestiin (mikä tapahtui toukokuussa 2010), ja ettei häntä ole siellä ehkä kohdeltu aivan korrektisti. Tarkemmin sanoen, Bradley Manning on tätä kirjoittaessani virunut 1060 päivää vankilassa ilman oikeudenkäyntiä (katso ThisDayInWikileaks.org 18.4.2013; häntä lienee myös kidutettu, katso sama sivusto esim. 30.1.2012).

Mutta kuinka moni Maria Morrin lisäksi kiinnitti huomiota lausuntoon, jonka Bradley Manning antoi sotatuomioistuimelle Fort Meadessä 28.2.2013? Olen kysellyt tuttavilta ja muilta, ja vaikuttaa siltä, ettei tuosta asiakirjasta ole mediassa kerrottu ainakaan niin, että se olisi jäänyt ihmisten mieleen. Onko tässä kysymys syvästä lojaalisuudesta johtavalle sotaa terrorismia vastaan käyvälle valtiolle, vai kateudesta menestyvää mutta raiskaajaksi huhuttua journalistikollegaa kohtaan, vai ilmiöstä, jota Étienne de la Boëtie aikoinan kutsui vapaaehtoiseksi orjuudeksi? Kaikista näistä, uskoakseni, vaikka myönnän, että on rumaa ja ehkä myös väärin syyttää muita kateudesta, koska sellaista on usein mahdotonta todistaa.

Suomeen perustettiin pari vuotta sitten ”Kansalaistoimikunta yleismaailmallisen julkisuusperiaatteen ja WikiLeaksin tukemiseksi”, jonka blogissa on linkki Bradley Manningin edellä mainittuun puheeseen sellaisena kuin The Real News Network on sen kopioinut ja levittänyt.

Manningin rohkea puhe, jossa hän selittää, miksi ryhtyi yhteistyöhön Julian Assangen kanssa saattaakseen muun muassa Collateral Murder -nimellä tunnetun videoaineiston julkisuuteen, kuuluu aikakautemme ykkösdokumentteihin, jota tullaan kuuntelemaan, lukemaan ja ihailemaan myös tulevaisuudessa. Eikä olisi pahitteeksi, jos se suomennettaisiin ja julkaistaisiin paperille painettuna ikään kuin Himasen hakkerietiikan jatkeeksi.

Mielestäni Bradley Manning ja Julian Assange ansaitsevat yhdessä Nobelin rauhanpalkinnon.

Mikael Böök

Bradley Manningin lausunnon voi ladata verkosta ja kuunnella kokonaisuudessan, katso Freedom of the Press Foundation Publishes Leaked Audio of Bradley Manning’s Statement (March 11, 2013) https://pressfreedomfoundation.org/blog/2013/03/fpf-publishes-leaked-audio-of-bradley-mannings-statement. Puheen ymmärtämistä helpottaa sen tekstiversio, katso Transcript of statement by Private First Class Bradley E. Bradley at a providence inquiry for his formal plea of guilty to one specification as charged and nine specifications for lesser included offenses; http://therealnews.com hakusana: ”Providence Inquiry”.

Muita lähteitä:

David Leigh and Luke Harding: WikiLeaks. Inside Julian Assange’s War on Secrecy. Guardianbooks 2011.

Morri, Maria: Bradley Manning jälleen ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi ;
www.heijastuspinta.fi/2013/03/bradley-manning-jalleen-ehdolla-nobelin.html

Kansalaistoimikunta yleismaailmallisen julkisuusperiaatteen ja WikiLeaksin tukemiseksi; http://sympa.kaapeli.fi/sympa/info/julkisuusperiaate