Kolumni: Rikoksia joista ei rangaista

Israelin hyökkäys avustustarvikkeita Gazaan vieneeseen laivaan oli täysin käsittämätön, vaikkakin johdonmukainen jatko jo vuosikausia jatkuneille valtiorikosten sarjalle. Israelin hampaisiin asti aseistetut erikoisjoukot teloittivat yhdeksän laivalla ollutta aktivistia. Edellisen kerran Israelin rikokset aiheuttivat Suomessa vastaavan tyrmistyneen reaktion kun se – ilmeisen tarkoituksellisesti – pommitti hyvin tiedossa ollutta Etelä-Libanonissa sijainnutta YK:n rauhanturvaajien tarkkailupistettä. Tehtäväänsä YK:n mandaatilla hoitanut suomalainen tarkkailija sai surmansa, mutta Israel näytti keskisormeaan Suomen hallituksen kohteliaasti esittämille pyynnöille selvittää tapahtumien kulku.

On vaikea ymmärtää, miksi muu maailma sietää maan valtioterrorismia. Sillä ei ole mitään tekemistä Israelin olemassaolon turvaamisen, holokaustin tai antisemitismin vastustamisen kanssa. Päinvastoin Israel häpäisee holokaustin uhrit joka kerta kun holokaustia käytetään Israelin valtiorikosten puolusteluna. Muulla maailmalla ei ole mitään syytä tuntea sellaista syyllisyyttä menneisyydestä, että sen pitäisi ummistaa silmänsä Israelin äärioikeistolaisen hallituksen toimilta.

Israelin toteuttamaa Gazan saartoa ei mitenkään voi perustella sillä, että alueen asukkaat valitsivat demokraattisilla vaaleilla johtoon Hamasin edustajat. Gazan levottomuudet ja militanttien tekemät iskut Israelia vastaan sekä Israelin suorittama Gazan saarto eivät ole yhteismitallisia asioita. Gaza on kaikkien kansainvälisten sopimusten vastaisesti saarrettu avovankila, toisen maailmansodan aikaiset juutalaisten ghetot mieleen tuova leiri. Gaza on poliittinen, ei sotilaallinen uhka Israelille. Tällä tavalla Israel menettää historiastaan johtuneet poliittisen sympatiansa rippeetkin maailmalla.

Israelin Helsingin-lähettilään TV-uutisille hiljattain antama haastattelu osoitti, miten vähin argumentein se joutuu puolustautumaan. Lähettiläs kosiskeli suomalaisia katselijoita vertaamalla sementtiä ja lääkkeitä Gazaan vievää laivaa – mihinkä muuhunkaan kuin venäläiseen huumelastissa olevaan laivaan. No tottahan toki suomalaiset venäläislaivan pysäyttäisivät jos se lähestyisi meidän rannikkoamme.

Surkeaa kuultavaa sikäli, että myös se antaa murheellisen kuvan siitä, miten huonolla arvostelukyvyllä varustettuja Israelin päättäjät ovat.

Toivottavasti YK:n turvallisuusneuvoston USA:n johdolla päättämä Iranin vastaisten pakotteiden kiristäminen ei johda siihen, että Israel tulkitsee sen ”luvaksi” toteuttaa uhkauksensa iranilaisten ydinreaktoreiden pommittamisesta. Yhtenäisenä päätöksenä markkinoidut pakotteet eivät syntyneet kovin helposti eivätkä ne myöskään olleet kovin merkittäviä. Ne eivät koske Iranin kahta tärkeintä hanketta: öljyn vientiä ja ydinreaktoreiden rakentamista. Öljyä tarvitsevat kaikki, ja Venäjä on ilmoittanut jatkavansa ydinreaktorien rakentamista Iranissa. Lisäksi Iran saa myös venäläiset ilmatorjuntaohjuksensa.

Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad ei totisesti kuulu valtionpäämiesten suosikkieni top ten -listalle, mutta en myöskään keksi yhtään syytä, miksi hänen vuokseen pitäisi aloittaa uusi sota Lähi-idässä. Jos sodan aloittamisen syyksi riittävät ihmisoikeusrikokset ja kansan sorto, saamme lisätä hyökättävien maiden listalle melkoisen määrän muitakin valtiota.

Markku Kangaspuro