Quinton Dlamini on hyväntuulinen swazimaalainen oppositioaktivisti, jonka olemus ei kieli ahdingosta tai vaikeista olosuhteista kotimaassa. Hän on toiminut 27 vuoden ajan Swazimaan oppositioliikkeessä. Viime maaliskuussa hänet valittiin toisen kerran Swazimaan julkisten alojen liiton NAPSAWUn johtoon. Molemmat aktiviteetit aiheuttavat ongelmia Swazimaassa, jonka johto on kieltänyt puolueet ja suhtautuu pitkin hampain ammattiyhdistystoimintaan.
Quinton Dlamini vieraili Suomessa huhtikuun lopussa. Hän tapasi ay-aktiiveja, poliitikkoja, ystävyysseuralaisia ja kansalaisjärjestöaktiiveja muun muassa Suomen sosiaalifoorumissa. Heille kaikille hänen viestinsä oli sama: Miksi Swazimaan kolkko ihmisoikeustilanne ja yhteiskunnalliset olosuhteet eivät herätä reaktioita maailmalla? Miksi EU ja Yhdysvallat ovat asettaneet sanktioita Zimbabwelle ja määränneet maan presidentille Robert Mugabelle matkustuskieltoja, kun Zimbabwessa kuitenkin on jonkinlainen demokratia ja ay-toiminta sallittu? Swazimaan tilanne on paljon kehnompi, mutta ulkomaat eivät ole saaneet aikaiseksi kuin muodollisia vastalauseita.
Yksi vastaus on, että Swazimaa on pieni – väkiluku jää alle miljoonan – ja luonnonrikkauksiltaan vain kohtalainen. Luonnonvaroja ei ole niin runsaasti, että ne houkuttelisivat ulkomaisia tahoja puolustamaan ihmisoikeuksia ajaen samalla omia intressejään. Swazimaa pystyisi tuotannollaan pitämään maan väestön leivän syrjässä kiinni. Mutta itsevaltainen, vuodesta 1986 hallinnut kuningas Mswati III omistaa maan ja sen rikkaudet, muun muassa kulta- ja timanttikaivokset. Samaan aikaan 70 prosenttia väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella, alle yhdellä dollarilla päivässä.
Maailmanhistorian pisin poikkeustila
Elantonsa Quinton Dlamini tienaa nykyään Swazimaan sosiaali- ja terveysministeriössä terveysasiantuntijana. Maan tuskalliset aids- ja hiv-luvut ovat hänelle liiankin tuttuja. Joidenkin lähteiden mukaan 58 prosenttia väestöstä on hiv-positiivisia.
”Meillä on maailman korkeimmat hiv- ja tuberkuloositartuntaluvut”, totesi hän puhuessaan vappuna Helsingin Hakaniemen torilla. ”Lisäksi lääkkeistä on usein pulaa, myös antiretroviraaleista, jotka on välttämättömiä hiv-positiivisille.”
Dlamini ei epäröinyt puhua suoraan maansa nykytilanteesta, vaikka suorapuheisuudesta voi seurata vaikeuksia.
”Kotimaani on ollut poikkeustilassa vuodesta 1973, mikä on maailmanhistorian pisin aika pitää yllä poikkeustilaa missään valtiossa”, kertoi hän vappupuheessaan. ”Maata johtaa maailman ainoa kuninkaallinen, jolla yhä on hallussaan kaikki lainsäädäntö-, toimeenpano- ja tuomiovalta. Poliittiset puolueet ovat kiellettyjä, ja mikä tahansa organisaatio, joka esittää kritiikkiä, julistetaan terroristijärjestöksi, kuten [kielletty demokraattinen oppositiopuolue] PUDEMO ja sen nuorisojärjestö SWAYOCO. Demokraattisten uudistusten puolesta esitettyihin vaatimuksiin ja vetoomuksiin vastataan brutaalilla väkivallalla, häirinnällä, sorrolla ja irtisanomisilla.”
Dlamini on pystynyt pitämään työnsä ministeriössä poliittisesta aktiivisuudestaan huolimatta. Ilmeisesti syynä on hänen asiantuntijuutensa terveysasioissa. Hän on kuitenkin ollut monet kerrat pidätettynä ja vankilassakin demokratiavaatimustensa takia.
Kuningas öykkäröi, kansa kuolee keskenään aidsiin
Swazimaan demografiset tulevaisuudennäkymät ovat kammottavat: jo nyt maan väkiluku on alle miljoonan ja lasku jatkuu rajuna. Miesten elinajanodote on 33 vuotta, naisten 34 vuotta. Suurimpana syynä tähän tragediaan ovat köyhyys ja hiv-epidemia.
Jotkut Swazimaan oppositiosta haluaisivat asettaa koko maan boikottiin samalla tapaa kuin menneinä vuosina boikotoitiin Etelä-Afrikan apartheid-hallintoa. Quinton Dlamini on hieman eri mieltä.
”Suuri osa kuninkaalla käytössä olevista rahoista on kansainvälistä apua. Jos kansalaiset köyhtyvät lisää, ulkomaat lisäävät kansainvälistä apua, joka taas menee kuninkaan käsiin. Olisi tehokkaampaa, jos toimet kohdistettaisiin kuninkaan liiketoimiin, hänen varansa eurooppalaisissa pankeissa jäädytettäisiin ja hänet asetettaisiin matkustuskieltoon. Ökyostosretkistä Eurooppaan voitaisiin asettaa hänelle sanktioita. Nyt kuningasperheen vesat matkustavat ulkomaille opiskelemaan stipendeillä, ne voitaisiin kieltää.”
Ulkoinen rahoitus on jo vääristänyt rakenteita:
”Rahoittajamaat – esimerkiksi EU – ylläpitävät joitakin peruspalveluja maassamme”, Dlamini kertoi. ”Tämä saa asiat näyttämään siltä, että perusasiat toimivat.”
Quinton Dlamini tapasi Suomessa myös ulkoministeriön edustajia. Ministeriössä on ihmisiä, jotka ovat tietoisia Swazimaan tilanteesta ja asiat otetaan täällä vakavasti. Swazimaalaisten ahdinko on luvattu ottaa esiin myös Euroopan unionin puitteissa.
”Uskon, että jos EU ryhtyy toimiin kuningasta vastaan, on todennäköisempää että Yhdysvallat tekee niin myös”, lausui Dlamini toiveikkaasti.
Anu Harju
http://swazimedia.blogspot.com
Tapettu t-paidan tähden
Kiellettyyn Kansan yhdistynyt demokraattinen liike -puolueeseen (PUDEMO) kuulunut Sipho Jele pidätettiin vappuna Manzinin kaupungissa, koska hänellä oli ollut yllään PUDEMOn t-paita. Seuraavana aamuna poliisit kertoivat Jelen isoäidille, että mies oli tehnyt itsemurhan putkassa. Poliisit kehottivat isoäitiä hautaamaan Jelen jo samana päivänä – luultavasti jotta vältyttäisiin ruumiinavaukselta, joka paljastaisi todellisen kuolinsyyn, toteaa tanskalaisjärjestö Afrika Kontakt. Jelen ystävät ja demokratia-aktiivit eivät usko miehen tehneen itsemurhaa, koska Jele ei ole ensimmäinen – eikä valitettavasti myöskään viimeinen – joka on kohdannut loppunsa swazi-poliisien raaoissa käsissä.
Sipho Jele, joka oli Swazimaan ainoan sellutehtaan Usuthu Pulpin entinen työntekijä, oli aloittamassa insinööriopinnot. Häntä oli syytetty maanpetoksesta oikeudenkäynnissä vuonna 2006, mutta syytteistä oli lopulta luovuttu.
Ongelmia syntyi myös Jelen hautajaisissa 22. toukokuuta. Hautajaisiin osallistunut PUDEMOn johtaja Mario Masuku pidätettiin ja häntä kuulusteltiin parin tunnin ajan. Sekä hänen pidätykseensä että vapauttamiseensä liittyvät epäselvyydet kielivät, että poliisin tarkoitus oli yksinomaan pelotella PUDEMOn kannattajia.