Rauhanjärjestöjä maailmalta, osa 1
Rauhan Puolesta -lehti esittelee jatkossa eri maiden rauhanjärjestöjä. Sarjan aloittaa yhdysvaltalainen American Friends Service Committee.
American Friends Service Committee (AFCS) on vuonna 1917 perustettu kveekareiden ylläpitämä rauhanjärjestö, jolla on kehitysyhteistyö- ja rauhantyöhön liittyviä projekteja ympäri maailmaa.
Työ perustuu kveekareiden periaattelle puolustaa rauhaa ja vastustaa väkivaltaa. Järjestö otti vastaan yhdessä British Friends Service Councilin kanssa kveekareille myönnetyn Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1947.
AFSC:n työtä tukevat monien uskontojen ja kulttuurien edustajat, ja periaatteena on kveekarien usko jokaisen ihmisen arvoon sekä rakkauden voiman kykyyn voittaa väkivalta. Järjestön tarkoituksena on ymmärtää köyhyyden, epäoikeudenmukaisuuden ja sodan perimmäiset syyt ja tehdä sen vuoksi hyvin radikaalejakin aloitteita.
Ensimmäisen maailmansodan aikana perustetun järjestön lähtökohtana oli tarjota sodassa taistelemisen sijasta mahdollisuus siitä kärsivien auttamiseksi. Ensimmäisen toimintavuotensa aikana se lähetti vapaaehtoisia Ranskaan avustamaan pakolaislapsia ja kunnostamaan tuhottuja koteja. Sodan jälkeen avustustoiminta levisi Venäjälle, Puolaan, Serbiaan, Saksaan ja Itävaltaan. Uusien haasteiden myötä 30-luvulla järjestö auttoi ihmisiä pakenemaan natsi-Saksasta sekä avusti lapsia Espanjan sisällissodassa. Tämän jälkeen toiminta on edelleen globaalistunut, joskin suuri painoarvo on kotimaan toiminnassa.
Irakin sotaa vastaan
Tärkeä painopistealue viime vuosina on ollut Irakin sodan vastustaminen. Marraskuussa järjestö organisoi Massachusettsissa laajan epävirallisen kansanäänestyksen kaikkien Irakissa olevien amerikkalaissotilaiden kotiuttamiseksi välittömästi. Kotiuttamisen puolesta äänesti 60 prosenttia vastanneista. AFSC vastustaa myös nuorten värväämistä armeijaan ja erityisesti lukioissa toimeenpantua Junior Reserve Officer Training Corps (JROTC) -ohjelmaa koululaisten värväämiseksi.
AFSC:llä on alueellisia toimistoja eri puolilla maailmaa ja se tekee yhteistyötä paikallisten järjestöjen kanssa. Afrikassa se pyrkii vahvistamaan kansalaisjärjestöjen kapasiteettia pyrkimyksessä rakentaa rauhanomaista ja kestävää kehitystä. Järjestö myös kampanjoi Afrikan maiden velkojen anteeksiantamisen puolesta.
Aasiassa AFSC:n työ alkoi vuonna 1923 Tokion maanjäristyksen uhrien auttamisella. Joulun 2004 jälkeen järjestö on työskennellyt tsunamin uhrien avustamiseksi ja Acehissa toiminta on liittynyt myös rauhantyöhön.
Israelin-Palestiinan konfliktissa AFSC:n Faces of Hope -kampanja pyrkii tukemaan väkivallattomuutta kannattavia tahoja kummallakin puolella.
Kotimaassaan Yhdysvalloissa järjestö ajaa esimerkiksi siirtolaisten asiaa, sekä toimii taloudellisen oikeudenmukaisuuden puolesta kampanjoiden muun muassa minimipalkkojen nostamiseksi.
Suurin osa järjestön tuloista tulee avustuksista sekä lahjoituksista, ja osa investoinneista. Vuonna 2005 järjestön budjetti oli noin 42 miljoonaa dollaria, josta vajaa 30 prosenttia kului kansainvälisiin ohjelmiin.
Viidennes AFSC:n budjetista kuluu rauhankasvatukseen. Järjestö harrastaa laajaa julkaisutoimintaa. Järjestön lehti Peacework ilmestyy myös verkkojulkaisuna ja se löytyy järjestön sivuilta www.afsc.org. Philadephiassa päämajaansa pitävä järjestö kannattaa YK:n arvoja, ja pitää yllä lobbaustoimintaa eri YK-järjestöissä sekä New Yorkissa että Genevessä.
Teksti Ari Kettunen
Kuva Essi Rajamäki