Ranskalainen kirjakauppias

Joulukuussa 2009 Helsingin Kallioon aukesi uusi kirjakauppa, jonka valikoima on profiloitunut yhteiskunnallisiin aiheisiin. Kurvin Kirjan kauppiaana toimii ranskalainen Lionel Clerc. Hän on tuttu näky myös Rauhanpuolustajien, Into Kustannus Oy:n ja ­Voima-lehden yhteisissä toimistotiloissa.

Clerc tuli Suomeen vuonna 1997 opiskelemaan Espoon Teknilliseen korkeakouluun paperialaa. Siitä lähtien hän on viihtynyt pääkaupunkiseudulla. Paperiala ei kuitenkaan houkutellut työelämään.

“Opiskelussa oli tavallaan kyse siitä, kuinka metsää saadaan mahdollisimman kustannustehokkaasti paperiksi. Mutta siinä vaiheessa kun olin valmistumisen kynnyksellä, olin jo paljon kiinnostuneempi metsien suojelusta kuin paperinvalmistuksesta. Sen sijaan, että olisin aloittanut varsinaisen työelämän papaerialalla, menin muutamaksi vuodeksi koululleni tutkijaksi. Nyt olen kiinnostunut kirjakaupan, Into Kustannuksen ja Rauhanpuolustajien työstä.”

Ranskalainen 33-vuotias kirjakauppias on viettänyt elämänsä ensimmäiset 20 vuotta itäranskalaisessa Chambéryn kaupungissa. Ranskan mittapuulla kaupunki on pieni, vain 60 000 asukasta. Suurimman osan Suomessa viettämästään yli kymmenestä vuodesta Clerc on asunut Espoon Tapiolassa ja Helsingin Kontulassa. Suomalaisiin tapoihin mies on jo täysin tottunut, eikä näe maiden välillä suuria eroja.

“Itse asiassa pidän hyvänä juttuna sitä, että suomalaiset eivät ole niin innokkaita small talkin ystäviä. Jos Ranskaa ja Suomea vertaa kärjistäen, niin täällä tehdään enemmän ja puhutaan vähemmän. Ranskassa homma on pahimmillaan päinvastoin. Muuten ei ole suuria eroja, paitsi että siellä elämä on vähän improvisoidumpaa. Suomessa pitää asiat sopia aina etukäteen, kavereiden luona kyläileminenkin.”

Clerc puhuu kohtuullista suomea ja opettelee koko ajan lisää.

“Sen jälkeen kun kirjakauppa avattiin, suomen kielen taitoni on parantunut paljon. Tykkään keskustella asiakkaiden kanssa kirjoista, ja jos he haluavat niin tietysti muustakin.”

Clerc kertoo aina arvostaneensa ranskalaista Le Monde Diplomatique -lehteä, tuttavallisemmin Diploa. Suomalaista Diploa julkaisee Into Kustannus Oy.

“Olin vuonna 2008 työvoimatoimiston järjestämällä suomen kurssilla, johon kuului myös työharjoittelujakso. Samoihin aikoihin huomasin, että Diplo oli alkanut ilmestyä myös suomeksi. Tulin sitten kysymään Teemu Matinpurolta, jos voisin tulla Diploon tekemään työharjoittelujaksoni. Harjoittelu kesti kuusi viikkoa, mutta olen täällä yhä”, Clerc kertoo.

Kurvin Kirjan valikoima on monipuolinen ja tunnelma välitön. Tarjolla ovat kaikki Into Kustannuksen julkaisut, Liken ja Rauhanpuolustajien yhteisen Pystykorva-sarjan kirjat sekä hyvä otos Liken ja muidenkin kustantajien kirjoja. Jakelutelineessä on Voima-lehtiä sekä joukko muita kulttuurin ja politiikan alan lehtiä. Hyvällä tuurilla, jos kauppias ja asiakas eivät ole liian kiireisiä, Clercin saattaa saada lisäksi tarjoamaan kupillisen höyryävää pikakahvia.

“Järjestöjen kannattaa tarjota tänne omia julkaisujaan myyntiin ja jakoon. Mielestäni esimerkiksi erilaiset kasvissyöntiä ja eläinten oikeuksia käsittelevät kirjat ja lehdet sopisivat tänne hyvin.”

Kirjakaupan takahuoneesta kuuluu vaimeasti ranskalainen nettiradio Radio Libertaire. Clerc on radiokanavasta ja sen asiasisällöstä hyvin innoissaan.

“Tämä on tosi hyvä anarkistinen kanava, todella laadukkaasti tehtyjä ohjelmia. Vuorokauden aikana kanavalta tulee kaikkea mahdollista erilaista musiikkia. Ohjelmia on toimitettu monenlaisista erilaisista aiheista ja näkökulmista, anarkistiselta ja anti-autoritaariselta pohjalta. Aloin kiinnostua anarkismista teini-ikäisenä, kun kuuntelemani punkbändit lauloivat siitä. Kun lähdin opiskelemaan ne hommat sitten unohtuivat, kunnes Suomessa aloin vuosien 2004 ja 2005 tienoilla jälleen käydä punkbileissä. Kävin ahkerasti Hakaniemen Factoryssa ja Käpylän Vuoritalolla, ja ne olivat Helsingin parhaat keikkapaikat. Nythän kumpaakaan ei enää ole. Suomalaisia suosikkibändejäni ovat Unkind, The Heartburns ja Kansalaistottelemattomuus. Suosittelen muillekin.”

Jukka Vuorio

Lionel Clercin suosittelema nettiradio löytyy osoitteesta

rl.federation-anarchiste.org/