Demokratiaa on ainakin kahdenlaista. On enemmistödemokratiaa ja sitten demokratiaa, joka huomioi myös vähemmistöjen oikeudet. Enemmistödemokratialla kantojaan puolustelevat Suomessa monenlaiset voimat, myös kulttuurimarxilaisuuden ja feminismin vastustajat sekä homofoobikot. Tukeaan näille näkemyksille tarjoavat, tahtomattaan tai ei, lännessä paavi katolisen kirkon perinteisten arvojen nimissä ja idässä presidentti Putinin kanssa liittoutunut Moskovan ja koko Venäjän patriarkka Kirill.
Kirill ja Putin tukevat ”länsimaisia perhemalleja” vastaan taistelevia venäläiskonservatiiveja. Heille on tärkeämpää työntää syrjivällä lainsäädännöllä seksuaalivähemmistöt pois enemmistön silmistä kuin puuttua ongelmaan vähintäänkin kymmenien tuhansien katulasten heitteillejätöstä ja lopettaa ”perinnekulttuuri”, joka hyväksyy lyömisen lasten kasvatuskeinona.
Uskonnolliset ja muut johtajat ajavat monissa kysymyksissä ”perinteisiä arvoja”, joka on täysin vieras meidän pohjoismaissa asuvien ihmisten enemmistölle. Se, mitä me ymmärrämme pohjoismaiden suvaitsevaisemmalla yhteiskuntamallilla, on poikkeus ihmiskunnan mittakaavassa. Ilman enemmistövaltaa rajoittavia kansainvälisten suhteiden pelinsääntöjä meidän kaltaisemme yhteiskuntamallin säilyttäminen olisi mahdotonta.
Valitettavasti tämä politikoivien paavien, patriarkkojen, mullahien ja putinien enemmistö luo kuitenkin ilmapiiriä, josta kumpuavat myös suomalaisten kansanedustajien ja kunnallispoliitikkojen rasistiset, ulkomaalaisvastaiset ja naisvihamieliset kannanotot. Äärimmilleen vietynä niitä soveltavat sitten käytäntöön väkivaltaiset rasistit, Jyväskylän ”kommarien” puukottajat ja oululaiset homojen hakkaajat.
Eduskuntatasolla enemmistödemokratialla perustellaan puolestaan vähemmistöjen ja heikommassa asemassa olevien suojaksi luodun lainsäädännön purkamista. Suomessa se näkyy lisääntyneenä kritiikkinä ruotsinkielisten ja ulkomaalaisten oikeuksia vastaan. Samaan kategoriaan kuuluvat vaatimukset lopettaa sosiaaliturvaan tukeutumaan joutuneiden ihmisten ”oleskelu” enemmistön kustannuksella.
Markku Kangaspuro
Kirjoittaja on Rauhanpuolustajien puheenjohtaja.