Pääkirjoitus: Paljastuksia

Wikileaks puhuttaa tällä hetkellä koko maailmaa. Lausunnot siitä, että vuoto on vakava isku kansainvälisen diplomatian luottamuksellisuudelle, tuntuvat kyllä hieman koomisilta. Kyllähän USA on tässä asiassa pukki kaalimaan vartijana. Wikileaksin vuotamat kehotukset muun muassa YK:n pääsihteeri Ban Ki-moonin vakoilemisesta sekä vuosien saatossa aiemmin paljastuneet lukemattomat salakuunteluoperaatiot ovat Yhdysvaltojen diplomatiassa enemmän sääntö kuin poikkeus – puhumattakaan massiivisesta salakuuntelusta ja sähköpostiliikenteen seuraamisesta, mitä Pentagon liittolaisineen harrastaa meitä kaikkia vastaan. Tästä on yhtenä esimerkkinä maailman suurin sähköinen valvontajärjestelmä ECHELON, joka ranskalaislähteiden mukaan kykenee valvomaan miljoonia puheluita, telekopioviestejä ja sähköpostiviestejä vuorokaudessa.

Mutta ei Wikileaks paljastanut juurikaan mitään uutta – se vain vahvisti meidän monien epäilyt Yhdysvaltojen diplomatian todellisista kasvoista. Eivätkä nyt paljastuneet viestit ole edes sitä salaisinta ja ruminta viestintää, mutta antavat hyvin viitteen suurvallan diplomatian todellisista kasvoista. Jännityksellä odotamme myös nykyisen vuodon Suomi-korttien paljastumista.

******

Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunta MTS:n äskettäisen tutkimuksen mukaan suomalaisten selvä enemmistö, noin 70 prosenttia, vastustaa Nato-jäsenyyttä. Kansan Uutisten pääkirjoituksessa tätä on jo ehditty tulkita niin, ettei Nato-jäsenyydestä saa tekemälläkään vaaliteemaa kevään eduskuntavaaleihin. Valitettavasti tähän ei voi eikä pidä tuudittautua. Useimmat Nato-jäsenyyttä kannattavat ehdokkaat ja muut taustaryhmät (muun muassa ehdoton enemmistö isoimpien lehtien päätoimittajista) esiintyvät sammutetuin lyhdyin ja toivovat nimenomaan, ettei asiasta käydä keskustelua vaalien alla.

Mikäli haluamme säilyttää Suomen sotilaallisen liittoutumattomuuden, meidän on varmistettava, että viesti välittyymyös poliittiselle eliitille. Seuraavat eduskuntavaalit ovat myös Nato-vaalit, ja äänestäjien on hyvä varmistaa kansanedustajaehdokkaansa selkeä kanta kysymykseen. Muuten olemme Natossa ennen kuin huomaammekaan.

Teemu Matinpuro