Kolumni: Omat ja vieraat roistot

Mitä yhteistä on Valko-Venäjällä ja Turkilla? Molemmat rikkovat ihmisoikeuksia, vangitsevat opposition jäseniä, rajoittavat kansalaistensa sananvapautta ja demokraattisia oikeuksia.

Mikä niitä sitten erottaa? Se, että Turkissa kidutus, armeijan käyttäminen omia kansalaisia vastaan sekä opposition ja vähemmistökansan oikeuksien sortaminen on aivan eri luokkaa kuin Valko-Venäjällä.

Ankarassa äskettäin vierailleet pääministeri Jyrki Katainen ja eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb hymisivät kuitenkin tyytyväisyyttään. Suhteet ovat hyvät ja talousyhteistyöllä loistavat näkymät. Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan puolestaan vaati Syyrian presidentti Bashar Al-Assadia eroamaan ja syytti Syyrian hallintoa tuhansien ihmisten kuolemista viimeaikaisten levottomuuksien aikana.

Syytökset ovat aiheellisia. Syyrialaiset siviilit ovat joutuneet taistelevien osapuolten maalitauluksi ja rauhanomaisia mielenosoittajia on ammuttu, vangittu ja kidutettu. Erdoganin arvostelun uskottavuuden asettaa kuitenkin kyseenalaiseen valoon Turkin 11–17-miljoonaisen kurdivähemmistön sortaminen. Turkin kurdeja vastaan käymän sodan aikana on kuollut arviolta 30–50 000 ihmistä, miljoonat ovat joutuneet pakolaisiksi ja tuhansia on vangittu. Myös vangittujen kidutus on ollut yleistä Turkissa.

Jostain syystä Katainen ja Stubb eivät kuitenkaan maininneet sanallakaan kurdeja, turkkilaisten kirjailijoiden vainoa ja sananvapauden rajoittamista sekä oppositiovoimien toimintaoikeuksien kieltämistä.

Koska Suomi kuitenkin ilmoitti kannattavansa Turkin liittymistä EU:hun, olisi eurooppaministeri Stubbilla ollut kaikki syyt kysyä, miten Turkki aikoo turvata esimerkiksi jo toisatakymmentä vuotta vangittuna olleen Kurdien vapautusjärjestö PKK:n johtajan Abdullah Öcalanin inhimillisen kohtelun. Hänestä ei ole saatu lähes vuoteen mitään tietoja. Katainen olisi voinut myös kysyä, miksi Turkki käy jatkuvaa siviiliuhreja vaativaa sotaa kurdikyliä vastaan.

Vai onko niin, että Turkkia ei ole sopivaa arvostella, koska se on lupaava markkina-alue, Naton jäsen ja EU-ehdokas?

Markku Kangaspuro

Kirjoittaja on Rauhanpuolustajien puheenjohtaja.