Nokia on hyväksynyt Marokon laittoman miehityksen Länsi-Saharassa. Erikoista on se, ettei yksikään valtio maailmassa ole hyväksynyt Länsi-Saharaa osaksi Marokkoa, vaan alue on de facto miehitetty. Nokian seuraavan sukupolven GPS-puhelinten paikantimiin Länsi-Sahara on sisällytetty osaksi Marokon kuningaskuntaa. Rauhanpuolustajien saaman tiedon mukaan Nokia oli tehnyt päätöksen Marokon painostuksen seurauksena. Rauhanpuolustajat lähestyi aiheesta Nokiaa kirjeellä jo viime keväänä, mutta vastausta ei ole kuulunut.
Marokon itsensä määrittelemät valtion rajat ovat kansainvälisessä kontekstissa täysin perusteettomat. Nokian on syytä huomioida, että Marokon miehitys Länsi-Saharassa on tuomittu Haagin kansainvälisessä tuomioistuimessa ja useissa Yhdistyneiden kansakuntien päätöslauselmissa. Länsi-Saharan oikeuden itsenäisyyteen on tähän mennessä tunnustanut 82 valtiota ympäri maailmaa. Marokko miehitti Länsi-Saharan vuonna 1975. Kidutus ja pahoinpitelyt ovat miehitetyllä alueella arkipäivää. Amnesty International ja Human Rights Watch sekä useat muut ihmisoikeusjärjestöt ovat raportoineet Marokon viranomaisten systemaattisista ihmisoikeusloukkauksista.
Nokian verkkosivuilla yhtiön etiikkaa kuvataan seuraavasti:
Noin joka kolmas puhelin maailmassa on Nokian valmistama – niinpä Nokian tuotteet vaikuttavat satojen miljoonien ihmisten elämään. (…) Markkinajohtajana ja globaalina toimijana Nokialla on paljon vaikutusvaltaa ja sen myötä myös suuri vastuu.*
Western Sahara Resource Watchin ja Euroopan parlamentin järjestämässä Fish Before Peace -konferenssissa Brysselissä professori Carlos Ruiz Miguel kertoi Suomea edustaneelle Maiju Kaipiaiselle, että Nokian menettely on herättänyt kummastusta ja keskustelua oikeusoppineiden keskuudessa Espanjassa. Nokialla on nyt tuhannen taalan paikka kantaa vastuunsa globaalina vaikutusvaltaisena yrityksenä.
* http://www.nokia.fi/nokia/yritysvastuu/eettisyys/nokia-ja-yritysetiikka
Karim Maiche