Nato irti Suomesta

Tornion järjestötalolla kuunneltiin 30.5.2010 tukholmalaisen Agneta Norbergin terveisiä YK:n ydinaseriisuntakokouksesta New Yorkista. Norberg on muun muassa ruotsalaisen Svenska Fredrådet -rauhanjärjestön varapuheenjohtaja ja pohjoismaiden edustaja maailmanlaajuisessa ydinaseita ja avaruuden aseistamista vastaan toimivassa Space For Peace -verkostossa.

Agneta Norberg painotti Naton olevan amerikkalaisten johtama järjestö, vaikka pääsihteeri on aina eurooppalainen. Anders Fogh Rasmussenin valitseminen 2009 Tanskasta ei ollut sattuma. Tanska johtaa Grönlannin ulkopolitiikkaa, ja USA:lle erittäin tärkeä ohjustukikohta Thule sijaitsee Grönlannissa. Varsinainen strateginen komentokeskus STRATCOM on USA:ssa.

Kaikissa maanosissa on STRATCOMin alaisia komentokeskuksia ja niiden alaisia kiinteitä ja liikkuvia tukikohtia. Muun muassa kuusi ydinsukellusvenettä ovat huippuvalmiudessa kaiken aikaa. Tukikohtia on yhteensä yli tuhat. Norberg oli itse käynyt viime vuonna Etelä-Koreassa, jossa tukikohtien tieltä oli raivattu jopa kokonaisia kyliä. Hän kertoi rauhanliikkeen voimasta ja ihmisten rohkeudesta. Erään kylän asukkaat päättivät puolustaa kyläänsä, minkä seurauksena tukikohta joutui väistymään.

Norbergin esittelemällä maailmankartalla on vain harvoja alueita, joilla eivät liehu amerikkalaiset tähtiliput tukikohtien merkkinä. Näitä ovat muun muassa Ruotsi ja Suomi.

Osanottajat Torniossa olivat erityisesti kiinnostuneita siitä, miten Nato ja USA yrittävät liittää Ruotsin ja Suomen osaksi sota- eli ”puolustusliittotoimintaa”. Ruotsin ja Suomen puolustusvoimien laitehankintojen kriteeri on tällä hetkellä yhteensopivuus Nato-laitteiden kanssa. Tämä merkitsee puolustusmenojen kasvamista ja tuhlausta. Viime vuonna Pohjois-Ruotsin Norrbottenissa pidetty Nato-maiden yhteinen 10-päiväinen 2 000 sotilaan sotaharjoitus Loyal Arrow järjestettiin Naton eikä rauhankumppanuuden nimissä. Ensimmäisen kerran tällainen Naton nimissä tapahtuva suursotaharjoitus järjestettiin Natoon kuulumattoman maan maaperällä. Suomesta siihen osallistui Lapin lennosto. Harjoituksessa mukana olleet Nato-maat saivat käyttää Oulun ja Luulajan satamaa. Saamelaiset kertoivat ylilentojen häiriövaikutuksista: tokka menee paniikkiin ja poroja talloutuu, ja vasat eksyvät emoistaan.

Rauhanliike näkymään Pohjois-Ruotsissa elokuussa

Loyal Arrow oli vasta avaus pohjoisiin sotaharjoituksiin sotilaallisesti liittoutumattoman Ruotsin maaperällä. Maaliskuussa tänä vuonna pidettiin 14 maan Nato-harjoitus Cold Response, jossa oli mukana myös Suomi. Elokuussa USA:n ilmavoimat ja Nato harjoittelevat vähintään 20 sota-aluksella pommituksia Ruotsin hallituksen luvalla Pohjois-Ruotsissa Vidselissä.

Saamelaisneuvoston kanssa ei ole keskusteltu näistä sotaharjoituksista.

Alueen saamelaiset koettavat lisätä yhteyksiä Kuolassa asuvaan sukulaiskansaan. Tämä yhteistyö voi vaikeutua, mikäli jännitteet kasvavat Nato-sotaharjoitusten seurauksena Venäjän rajan tuntumassa. Saamen kielessä ei ole sanaa ’sota’, eikä saamelaisilla ole ollut aseellisia selkkauksia, toteaa Same Ätnamin varapuheenjohtaja Lilian Mikaelsson. Jännitystä on myös lisäämässä Vardöhön salaa asennettu suuri tutka-asema vain 30 kilometriä Venäjän rajalta. Ruotsissa tulostetaan satelliittikuvia Venäjän alueelta ja lähetetään Pentagoniin. Kun Peace for Space -rauhanliikkeen edustaja Bruce Gagnon kysyi, miksi niin tehdään, hän ei saanut vastausta.

Kuten Ruotsin Vidselissä myös Suomen Kemijärvellä testataan salaisesti miehittämättömiä taistelulennokkeja. Kemijärvellä yritystoiminnasta vastaa ranskalaiskonserniin SAFRANiin kuuluva suomalainen Robonic Oy. Miehittämättömiä lennokkeja käytetään sota- ja vakoilukoneina Afganistanissa, Irakissa ja Pakistanissa. Lapin Kansan mukaan Robonicille on esitetty valtion tukena yli 200 000 ja Kemijärven kunnan tukena 36 000 euroa.

Toimenpiteitä

Tornion seminaariin osallistui lähinnä suomalaisia rauhanaktiiveja. Päätimme aloittaa lehtikirjoitussarjan ja osallistua Pohjois-Kalotilla järjestettäviin rauhantilaisuuksiin ja -mielenosoituksiin. Päätimme haastaa vuoden 2011 kansanedustajaehdokkaat paljastamaan asenteensa Natoon. Tähän tarvitsemme Suomen rauhanliikkeen voimaa!

Kerstin Tuomala ja Tuula Sykkö

Lapin Rauhanryhmä

Lukuvinkki:

Gerson, Joseph: Empire and  the Bomb. Pluto Press London-Sterling-Virginia. 2007.

Wirbel, Loring: Star Wars. Pluto Press London-Sterling-Virginia. 2004.