Nato Game Over 2008

Tuhatkunta ihmistä lähestyi maaliskuun 22. päivänä Naton päämajaa Brysselissä, Belgiassa. Ihmisillä oli mukanaan itserakennettuja tikapuita sekä mattoja, joiden avulla väkijoukon oli tarkoitus kiivetä Naton päämajan aidan yli ja kerätä todisteita sotilasliiton laittomista ydinaseista ja sotatoimista. Viitisensataa alueelle pyrkinyttä pidätettiin joko aidalta tai sen tuntumasta parin tunnin sisällä tapahtuman alkamisesta. Osa pidätettiin jo matkalla alueelle, ja yksi tapahtuman tiedottajista pidätettiin kotiovellaan. Ennen pidätystä ja sen aikana lukuisia ihmisiä hakattiin pampuilla ja nyrkeillä, osoiteltiin ja ammuttiin vesitykeillä sekä uhkailtiin ja solvattiin. Paikalla oli satoja poliiseja, ja mukana oli myös poliisikoiria, hevosia sekä taivaalla kaarrellut helikopteri. Ainakin viidenkymmenen ihmisen onnistui tästä kaikesta huolimatta ylittää aita.

Nato Game Overissa mukana olleen Hans Lammerantin mukaan tempaus onnistui hyvin. Belgialaisten paikallisryhmien välinen yhteistyö sujui, ja yhteyksiä muihin eurooppalaisiin toimijoihin ja aktivisteihin saatiin luotua. Paikalla oli ihmisiä 17:stä Euroopan maasta. Kukin osanottajista oli tehnyt kirjallisen väkivallattomuuslupauksen, jota noudatettiin poliisien provosoivasta käytöksestä ja väkivallasta huolimatta. Mediahuomiota tapahtuma pidätyksineen sai muun muassa Belgiassa, Espanjassa, Venäjällä ja Suomessa, jossa tv-uutiset näyttivät kuvaa väkivaltaisista poliiseista retuuttamassa rauhallisia ydinaseiden- ja sodanvastustajia.

Nato Game Over on toteutettu erisuuruisena ja vaihtuvissa paikoissa vuodesta 1997 alkaen. Siihen on osallistunut perusrauhanaktivistien lisäksi muun muassa kaupunginjohtajia, europarlamentaarikkoja ja kirjailijoita, jotka vastustavat ydinaseita ja niiden säilyttämistä Belgiassa. Vuonna 1970 solmittiin ydinsulkusopimus, jonka silloiset ydinasemaat Yhdysvallat, Venäjä, Britannia, Ranska ja Kiina allekirjoittivat. Sopimuksen mukaan ydinasemaat eivät saa luovuttaa ydinaseita maille, joilla niitä ei ennestään ole. Belgiassa sijaitsevassa Kleine Brogelin lentotukikohdassa kuitenkin säilytetään Naton ydinpommeja. Myös monissa muissa Euroopan Nato-maissa, kuten Saksassa, Italiassa, Alankomaissa ja Kreikassa, on sotilasliiton ydinaseita.

Ensi vuonna Nato täyttää 60 vuotta. Tällöin tullaan järjestämään väkivallatonta toimintaa sotilasliiton pään menoksi. Nato Game Over -tapahtumasta tulee entistä suurempi ja näyttävämpi, kun toivottavasti tuhannet ihmiset ympäri Euroopan kokoontuvat vastustamaan Natoa, ydinaseita, sotaa ja niiden kylvämää tuhoa.

Teksti Leona Kotilainen
Kuva Joonas Dreesen