Työpaikkojen rauhantoimikunta: Mihin rahat riittävät?

Syksyllä päättyvät useat voimassa olevat työehtosopimukset. Pääomapiireille hallitus ehti jo ojentaa huomattavan lahjan, kun se alensi yhteisöveroa peräti 6 prosentilla. Lahjaa perusteltiin monin sanoin, muun muassa sinisilmäisellä toiveella uusista työpaikoista – ikään kuin ongelma ei olisikaan Euroopan-laajuinen kysynnän romahtaminen.

Hallitus ja EK luovat nyt paineita syksyn tuloneuvotteluihin puhumalla kilpailukyvystä. Väitetään, että kilpailukyvyn keskeinen ongelma on työtekijöiden korkeat palkat. Nyt vaaditaan palkkojen jäädyttämistä tai leikkaamista.

Keskustelua viritteli myös vapaan markkinatalouden äänekäs airut, ajatuspaja Libera. Se julkisti oman ”raporttinsa” Umpikujassa? – Aika on ajamassa ammattiyhdistysliikkeen ohitse, joka keskittyy yksipuolisesti panettelemaan ay-liikettä. Kirjoittajat ovat Gustav von Hertzen, Jalo Paananen ja Seppo Riski.

Pamfletin pääteemat ovat: kaikki sääntely ja työehtosopimukset pois ja yksilöllinen palkkapolitiikka tilalle. Sisältö ei ihmetytä, sillä järjestön hallitukseen kuuluvat Anne Berner (pj), Gustav von Hertzen, Björn Wahlroos, Anne Brunila ja Saku Mantere.

Pääministeri Katainen on kutsunut eduskuntapuolueet ja etujärjestöt yhteiseen kriisipalaveriin, jossa yritetään päätyä yhteiseen arvioon taloustilanteesta. Nähtäväksi jää, onko tarkoitus purkaa kasvavia paineita hallituksen rikkaita suosivaa ja köyhiä kurittavaa politiikkaa kohtaan.

Rahaa ei tunnu riittävän kohtuullisiin palkkoihin ja hyvinvointipalveluihin. Puolustuspolitiikassa ei kuitenkaan olla köyhiä ja kipeitä. Miksi Suomessa puhutaan sodasta, vaikka minkäänlaista sodan uhkaa ei ole näköpiirissä?

Hallituksen sisällä on joukko ministereitä, joille erilaisten uhkakuvien esillä pitäminen on ilmeisesti tarpeen, jotta tämä jääräpäinen kansa vihdoin havaitsisi Natoon liittymisen välttämättömyyden. Samat voimat haluavat Suomen osallistuvan Naton nopean toiminnan joukkoihin ja vaativat sitoutumista Naton yhä vain epätoivoisemmaksi käyvään sotaan Afganistanissa. Viimeisin Nato-kytkentä on osallistuminen Nato-maa Islannin ilmavalvontaan.

Onko meillä jälleen hallitus, joka luottaa enemmän aseisiin kuin ulkopolitiikkaan?

Jussi Lilja

Kirjoittaja on Työpaikkojen rauhantoimikunnan sihteeri.