Miehitys joukkojen käsissä Afganistanissa

Hyvät ystävät, Haluaisin kiittää ja tervehtiä Saksan vasemmistopuoluetta, sodan vastaista liikkettä ja rauhaa rakastavia intellektuelleja Bonnin toisen konf erenssin vastaisten mielenosoitusten järjestämisestä.

Tämä konferenssi on uusi kivulias peli, jota pelataan kansani kohtalolla. Edellisten tavoin se on täynnä sotapäälliköitä, huumelordeja ja lännen teknokraatteja. Ihmisillä ei ole odotuksia tällaisia kokoontumisia kohtaan, koska ne ainoastaan yhdistävät afgaanien vannoutuneet viholliset, laillistavat miehityksen ja laajentavat Yhdysvaltain sotilastukikohtia. Uskon, että tämä konferenssi on miehitysjoukkojen käsissä oleva uusi työkalu, jolla tiukennetaan kansamme orjuuden kahleita.

Valtion valitsemat miehet ja naiset – korruptoituneen nukkehallinnon äänitorvet – kokoontuvat ja tekevät päätöksiä, joita nukkehallinto ja sen ulkomaalaiset isännät kannattavat, mutta jotka eivät koskaan hyödytä kansaani. Mikään niiden tekemistä päätöksistä ei ole kansamme päätös. Tällainen kokoontuminen on show, jolla legitimoidaan Yhdysvaltojen pysyvä läsnäolo Afganistanissa. Niin kauan kuin Yhdysvaltojen sotilaallinen läsnäolo jatkuu Afganistanissa, meillä ei ole itsenäisyyttä. Maa, jolla ei ole mahdollisuutta puhua demokratiasta, ihmisoikeuksista, naisten oikeuksista ja sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta, on vitsi.

Jos konferenssissa olisi kansan todellisia edustajia, he kysyisivät, kuka on muuttanut Afganistanin maailman huumekeskukseksi. Vuodesta 2001 oopiumin tuotanto on kasvanut maassani 4 400 prosenttia. USA:n politiikkana oli tehdä Afganistanista huumetuotantoon erikoistunut valtio, koska he saavat satoja miljardeja dollareita vuosittain Afganistanin oopiumiteollisuudesta samalla, kun köyhien ihmistemme elämä tuhotaan. Uskon, että oopiumi on vaarallisempaa kuin al-Qaida ja terrorismi, ja tappaa sekä tuhoaa enemmän kuin sota.

He kyseenalaistaisivat joukkomurhat, hääjuhlien pommitukset, USA:n/Naton käyttämät rypälepommit ja valkoisen fosforin, jotka tappoivat kymmeniätuhansia viattomia siviilejä niin kutsutun terrorismin vastaisen sodan nimissä. He kyseenalaistaisivat naisten katastrofaalisen tilanteen, joka pahenee päivä päivältä. Raiskaukset, sieppaukset, tapot, polttoitsemurhat, happohyökkäykset ja perheväkivalta ovat voimakkaassa kasvussa. Afganistan on Unifemin mukaan vaarallisin paikka naiselle. He kyseenalaistaisivat meneillään olevan hirvittävän ja vaarallisen korruption Afganistanissa. Virallisten tilastojen mukaan yli 55 miljardia dollaria on käytetty Afganistanin jälleenrakentamiseen, mutta sotapäälliköt, huumelordit ja kansalliset sekä kansainväliset kansalaisjärjestöt ovat ryöstäneet suurimman osan tästä rahasta. Afganistan on toiseksi korruptoitunein maa maailmassa ja korruptoitunein historiassamme.

Sen sijaan, että puhuisimme siitä, miten pääsemme eroon tällaisista katastrofeista, tämä petollinen hallitus haluaa neuvotella talibanin ja Gulbuddin Hekmatyarin kanssa. Näissä ”rauhanneuvotteluissa” jokin terroristijärjestö, kuten Pohjoinen liitto, pyytää talibanin ja Hekmatyarin jakamaan vallan kanssaan, ja neuvottelujen seuraus on vielä verisempi ja traagisempi. Sekä rauhan että sodan aikana ihmiset ovat uhreja, erityisesti naiset. Mutta USA:lle ei ole merkitystä, johtaako maata vielä korruptoituneempi, mafiavetoisempi ja likaisempi hallitus ja säilyykö Afganistan takapajuisena.

Länsi turvautuu aina kaikkein brutaalimpiin, rikollisimpiin ja raakalaismaisimpiin ryhmiin etsiessään ratkaisua Afganistanin kriisiin. Kärsivistä ihmisistä ei piitata, eivätkä he ole olemassa virallisissa suunnitelmissa. On vaikea uskoa, ettei massiivisen sotilaskoneiston ja kaikkein edistyneimmän aseistuksen omaava supervalta kykene kukistamaan pientä, taantumuksellista ja välinpitämätöntä ryhmittymää kuten talibaneja. Itse asiassa USA tukee talibania Pakistanin ja Iranin välityksellä. USA/Nato uskottelevat vetäytyvänsä Afganistanista vuoden 2014 puoliväliin mennessä, mutta se on valetta, jolla huijataan lähinnä USA:n omaa kansaa. Me tiedämme, että USA ja sen liittolaiset ovat maassamme omien intressiensä johdosta. Afgaaniarmeijaa ja poliisia mobilisoidaan vain tykinruuaksi omien tappioiden vähentämiseksi. He haluavat muuttaa Afganistanin sotilas- ja tiedustelutukikohdakseen Aasiassa. Kaksinaamaisuus on päivänselvää.

Obaman hallinto on laajentamassa rikollista sotaansa Afganistanissa, Irakissa, Jemenissä, Pakistanissa, Libyassa ja muualla sekä tukee Israelin sionistihallintoa oman pahan suunnitelmansa toteuttamiseksi. Obama on vain toinen Bush, ellei jopa vaarallisempi. Läntiset hallitukset eivät pettäneet pelkästään afgaaneja. He pettivät myös omat kansansa. He tuhlaavat veronmaksajien rahoja ja kansalaistensa henkiä sodassa, jossa turvataan suuryhtiöiden ja afganistanilaisten rikollisten intressejä.

Uskon, että ainoa ratkaisu Afganistanissa on joukkojen vetäminen, sillä niiden läsnäolo vaikeuttaa taisteluamme oikeuden puolesta ja hyödyttää brutaaleja ja pahansuopia voimia, jotka ovat todellisten demokraattisten elementtien tiellä. Jotkut sanovat, että talibanit tulevat joukkojen vetäydyttyä takaisin valtaan, mutta kansani taistelee vihansa voimalla järkkymättömästi väsymyksestä ja toivottomuudesta huolimatta sotapäälliköitä ja talibaneja vastaan. Jos sotilaat lähtevät, terroristien selkäranka katkeaa, sillä heidän kummisetänsä on USA:n hallitus. Historia osoittaa, että vain valtiot voivat vapauttaa itsensä.

Toivon, että jonain päivänä Afganistanissakin nähdään onnistuneita kapinoita fundamentalistisia diktaattoreja vastaan kuten Lähi-idän valtioissa. Tällä hetkellä todistamme pieniä kapinoita Kunarin, Takharin, Nangarharin, Paktian, Logarin ja Ghaznin provinsseissa, ja ne antavat meille kaikille paljon toivoa. Haluaisinkin nyt pyytää kaikkia rauhaa rakastavia, oikeudenmukaisuuteen pyrkiviä ja demokraattisia järjestöjä, ryhmiä, puolueita ja yksilöitä tarttumaan kädestä edistyksellisiä ja demokraattismielisiä voimia. He tarvitsevat teidän tukeanne ja solidaarisuuttanne.

Päätän puheeni lainaamalla rakkaan Martin Luther Kingin sanoihin: ”Elämä loppuu kun pysymme vaiti. Sortaja ei koskaan anna vapautta ilmaiseksi. Sorrettujen täytyy vaatia sitä.”

Alas miehitys! Kauan eläköön vapaus, demokratia ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus!

Malalai Joya

Joya piti puheen Naton-vastaisessa mielenosoituksessa Bonnissa, Saksassa joulukuussa.

Suomentanut Karim Maiche