Marraskuinen viikonloppu maailmalla

Viikonloppu 24.–25. marraskuuta oli vaikutti varsin normaalilta. USA:ssa vietettiin kiitospäivää. Australiassa Kevin Rudd valittiin pääministeriksi, hallitseva koalitio kaatui, mutta häiriöitä ei syntynyt. Boliviassa hyväksyttiin uusi perustuslaki. Kroatian oppositio näytti voittavan parlamenttivaaleissa, eikä uutisia mellakoinnista kuultu. Nawaz Sharif, Pakistanin entinen pääministeri ja Musharrafin vastustaja, palasi kotimaahansa eikä sekään aiheuttanut väkivaltaisuuksia. Tuo viikonloppu olisi ollut varsin normaali, jos Helsingin Venäjästä erottavat muutama sata kilometriä eivät olisi muuttuneet ylitsepääsemättömäksi välimatkaksi demokratian ja Putinin Venäjän vilpillisen autokratian välillä.

Tänä päivänä on olemassa kaksi Venäjää. Yksi on Putinin Venäjä, joka ilmenee hänen kasvoistaan mainoksissa. Se yrittää murskata ja vaientaa itselleen vieraan Venäjän.

Pietarin Sotilaiden äitien komitean puheenjohtaja Ella Poljakova oli viettänyt melkein 11 tuntia poliisiasemalla syytettynä poliisin vastustamisesta ja osallistumisesta laittomaan mielenosoitukseen. Miliisin erikoisyksikkö OMON pidätti johtavat oppositioaktivistit Olga Kurnosovan, Nikita Belyhin, Maksim Reznikin, Leonid Gozmanin ja Ella Poljakovan Jablokon puoluetoimistossa pidetyssä lehdistötilaisuudessa, jota viranomaiset provosoivat lähettämällä sinne naamioituneita nuoria väärennettyjen Kansallisen bolshevikkipuolueen lippujen kanssa. Heitä ei pidätetty, vaan Toinen Venäjä -puolueen Pietarin-johtajat.

Poljakova kertoi kuulleensa, että tunnettu rikollinen Vjatsheslav Terejohin oli saanut tehtäväkseen provosoida levottomuudet. Poljakova oli saanut tästä varoituksen etukäteen, mutta poliisi ja paikalliset viranomaiset eivät olleet häntä ja muita mielenosoituksen järjestäjiä kuunnelleet.

Marina Litvinovitsh, oppositiojohtaja Garri Kasparovin neuvonantaja, oli kutsunut ihmiset marssimaan rauhallisesti rantakadulle. Hänet oli pidätetty, mutta hän onnistui pakenemaan OMON:n bussista väittäen olevansa Eremitaasiin menossa ollut matkailija. Eräs suomalainen turisti ei ollut yhtä onnekas. Hän oli palaamassa Eremitaasista, mutta joutui pidätetyksi ja löysi itsensä samasta bussista Nikita Belyhin, Oikeistovoimien liiton kakkosmiehen kanssa.

Toinen Venäjä -puolueen aktivisti Jevgeni Pavlenko kertoi OMON:n käyttäneen erityisen väkivaltaisia otteita, kun noin 2 000 ihmistä yritti päästä Dvortsovajan aukiolle. Hän itse onnistui pakenemaan mutta kertoi, että täysin sivullisia ohikulkijoita oli pahoinpidelty. Zoja Barzah, Sotilaiden äitien komitean tiedottaja kertoi: “Menimme Nevan valtakadulle lehdistötilaisuuden jälkeen ilman lippuja ja iskulauseita. Monilla oli mukanaan valkoinen neilikka. Sen ei pitäisi vielä olla kiellettyä.”

Monet loukkaantuivat poliisien pampuista. Kuitenkin jotkut Putinin apologeetat sanoivat, ettei tämä vielä katastrofi ole. Kukaan ei kuollut. Ketään ei pidätetty moneksi päiväksi.

Kuitenkin päivää aikaisemmin 24.11. toinen mielenosoitus tukahdutettiin Nazranissa Ingushiassa. Väki protestoi tasavallassa kiihtyvää väkivallan kierrettä vastaan. Viimeinen pisara oli kuusivuotiaan pojan kuolema mellakkapoliisin tulittaessa väärää taloa.

Mellakkapoliisi toimi Ingushian presidentin ohjeiden mukaan avaten tulen väkijoukkoihin, jotka vastustivat heitä heitellen kananmunia ja omenoita. Monet loukkaantuivat ja useita satoja pidätettiin ingushetia.ru-internetsivuston mukaan. Sivusto suljettiin samana päivänä. Ingushian TV kytki mielenosoituksen järjestäjiin Toinen Venäjä -puolueen ja väitti protestoijien saaneen melenosoituksen järjestämiseksi miljoona ruplaa Moskovasta. Ingushialainen syyttäjä Juri Turigin väitti mielenosoituksessa olleen mukana noin 30 henkeä, joista seitsemän oli pidätetty.

24. marraskuuta marsseja ja kokoontumisia Toinen Venäjä -puolueen tukemiseksi järjestettiin myös mm. Moskovassa, Nizhni Novgorodissa, Orenburgissa, Kazanissa, Astrahanissa ja Pskovissa. Ne kaikki tukahdutettiin. Nizhni Novgorodissa viranomaiset kielsivät kokoontumisen Gorkin aukiolla, koska sitä ei ole tarkoitettu yleisten tilaisuuksien järjestämiseen. Poliiseja ja sotilaita tuotiin paikalle kuin olisi peätty Tshingis-kaanin hyökkäystä.

Pidätykset Nizni Novgorodissa alkoivat jo aamulla. Kaikkia pidätettyjä syytettiin osallistumisesta kiellettyyn mielenosoitukseen ja poliisin vastustamiseen, vaikka silminnäkijöiden mukaan ihmiset huusivat “Venäjä ilman Putinia” vasta pidätetyksi joutuessaan.

Moskovassa mel-kein kaikki toisinajattelevien marssin yhteydessä puheita pitäneet pidätettiin, heidän joukossaan Garri Kasparov sekä ihmisoikeusaktivisti Lev Ponomarjov. Kansallisbolshevistisen puolueen johtaja Eduard Limonov kertoi poliisin repineen Garri Kasparovia huulista.

Eri puolilla Venäjää toimitettujen pidätysten jälkeen osa pidätetyistä pakotettiin psykiatriseen hoitoon. Moskovalainen Toinen Venäjä -aktivisti Juri Tshervotshkin pahoinpideltiin raa´asti päivää ennen mielenosoitusta. Hän on (tätä kirjoitettaessa 26.11.) koomassa saatuaan vakavia aivovaurioita.

Kuka on tästä kaikesta laittomuudesta vastuussa? OMON:n johtajat? Varmasti… Alueiden ja kaupunkien johtajat, jotka rikkovat demoraattisia sääntöjä eivätkä epäröi antaa lainvastaisia määräyksiä? Epäilemättä… FSB, joka ei rohkene kääntää rikollisia lainkuuliaisiksi Venäjän kansalaisiksi? Tietysti.

Silti tärkein ja vastuullisin henkilö on mies pyramidin huipulla, presidentti Vladimir Putin.

Teksti ja kuva Oksana Tshelysheva