Maailman unohtamat lapset

Brittiläinen KIDS FOR KIDS -järjestö auttaa lapsia ja heidän perheitään Darfurissa – ihmisiä, jotka haluavat palata pakolaisleiriltä kotiin ja niitä, jotka ilman ulkopuolista apua joutuisivat lähtemään kodeistaan leirille.

 

Darfurin konfliktin vaikutukset ovat mutkikkaita. Darfurin koko alueeseen vaikuttavat sekä suorat hyökkäykset että niistä ja monista muista seikoista kumpuava välillinen kärsimys. Darfurilaisten paluu edes normaalia elämänmenoa muistuttavaan tilaan vie monia vuosia. Yksi konfliktin surullisimmista puolista on kansainvälisen yhteisön sitä kohtaan osoittama kovin valikoiva huomio. Kansainväliset avustusjärjestöt ovat keskittyneet 2,5 miljoonaan leireille paenneeseen pakolaiseen, ja samaan aikaan yli 3,5 miljoonaa pieniin, kaukaisiin kyliin jäänyttä darfurilaista taistelee selvitäkseen hengissä. KIDS FOR KIDS on käytännössä ainoa järjestö, joka tukee ihmisiä näissä hylätyissä maaseutuyhteisöissä auttaen heitä pysymään kodeissaan.

Kuvittele että olet viiden pienen lapsen äiti. Vietät suurimman osan elämästäsi muutaman puun alla kuivuneen joenvarren lähistöllä. Teillä on pari vuohta, mutta maitoa tuottaakseen ne tarvitsisivat vettä. Vanhimman lapsen, 9-vuotiaan pojan, täytyy noutaa vettä kävellen. Niinpä hän taivaltaa yli 20 kilometrin matkan polttavan kuumassa autiomaassa tuodakseen riittävästi vettä sekä sisaruksilleen sekä janoisille vuohille. Nyt vuohista voidaan lypsää maitoa ja perheesi saa elintärkeitä vitamiineja, mineraaleja ja proteiineja, joiden avulla pysytte hengissä. Tulee uusi aamu – mutta huominen merkitsee vain tämän kaiken tekemistä uudelleen ja uudelleen.

Tähän tarinaan törmäsi Patricia Parker, KIDS FOR KIDS -järjestön puheenjohtaja, vieraillessaan Pohjois-Darfurissa vuonna 2001. Tarina järkytti häntä suuresti ja herätti hänet omistamaan elämänsä näiden nälkäisten, toivottomien ja osin kodittomien ihmisten auttamiselle.

”Vaihtoehtoa ei ollut”, Parker kertoo. ”Palasin Khartumiin ja siellä olevien ystäväni avulla perustin KIDS FOR KIDSin. Ystäväni auttavat meitä edelleen Khartumin komitean kautta.”

Patrician ensimmäinen ajatus oli, että hän voisi perheineen ostaa käsipumpun 9-vuotiaan pojan kodin lähelle Um Ga’aliin. Darfurin alla sijaitsee yksi Afrikan suurimmista pohjavettä johtavista kerroksista, mutta siitä huolimatta alueella ei ollut olemassa suunnitelmaa veden johdattamisesta sitä janoaviin kyliin. Tähän mennessä KIDS FOR KIDS on rahoittanut yli 40 vesipumpun hankinnan.

 

Kilit kiertoon

Patricia Parker ei usko hyväntekeväisyyteen – hän uskoo että ihmisiä on autettava auttamaan itseään. KIDS FOR KIDS -järjestön yksinkertaiset, pitkäkestoiset hankkeet mahdollistavat perheiden jäämisen omiin kyliinsä ja koteihinsa asumaan. Järjestö antaa perheille kahdeksi vuodeksi lainaksi kuusi vuohta, jotka muodostavat pienen katraan ydinjoukon ja joista lapset saavat maitoa. Perhe lupaa olla myymättä järjestön vuohia kahteen vuoteen ennen kuin on luovuttanut kuusi syntynyttä kiliä jollekin toiselle niitä tarvitsevalle perheelle – ja niin edelleen. Jopa yhden vuohen lahjoittamisella on valtava merkitys, koska vuohen jälkeläiset siirtyvät toiseen perheeseen, ja sieltä taas edelleen. Vuohista muodostuu pohja pienelle omaisuudelle, joka vakauttaa jokapäiväisestä leivästä kamppailevien perheiden elämää konfliktin keskellä.

Tuon ensimmäisen pienen, surullisen 9-vuotiaan pojan vuoksi KIDS FOR KIDS nykyisin antaa apuaan 41 kylässä, ja suunnitelmissa on auttaa tänä vuonna vielä ainakin kymmentä muuta kylää. Vuohien ja pumppujen lahjoittamisen lisäksi järjestö toimii monin eri tavoin: lahjoittaa aaseja (jotka ovat ainoa käytännöllinen kulkuväline alueella), antaa eläinlääkintäapua, tarjoaa kyläkätilön ja ensiapuhoitajan palveluja sekä ennen kaikkea kouluttaa yhteisöä hoitamaan hankkeitaan itse. KIDS FOR KIDS pyrkii vahvistamaan kyliä, jotta niissä voitaisiin elää normaalia elämää, ja sen lisäksi järjestö rohkaisee pakolaisleireillä eläviä palaamaan kotiin.

”Suora väkivalta ei ole ainoa syy miksi ihmiset ovat lähteneet kodeistaan”, Patricia kertoo. ”Myös vaikeudet selvitä yhä ankarammiksi käyvistä koettelemuksista pakottavat heidät muuttamaan. Ihmiset ovat kertoneet meille, että jopa vuohenmaidon myymisestä saadut pienet rahasummat antavat heille mahdollisuuden tehdä valintoja vaikkapa saippuan ja tomaattien ostamisen välillä. Eräs äiti sanoi että olemme antaneet hänelle hänen aviomiehensä takaisin! Ennen miehen täytyi joka vuosi jättää perheensä useiksi kuukausiksi, koska ruokittavia suita oli muuten liikaa. Nyt hän voi olla pysyvästi lastensa kanssa.”

Eräs heimojohtaja sanoi KIDS FOR KIDSin olevan ainoa taho, joka tarjosi toivoa hänen väelleen. 30 perhettä oli palannut leireiltä kotikyläänsä koska tiesivät, että tulisivat ajan myötä hyötymään järjestön yhteisöä kannustavista hankkeista. Hänen viestinsä kuuluu yksinkertaisuudessaan: ”Älkää unohtako meitä!”

Tulevaisuus on taimissa

Vuonna 2006 KIDS FOR KIDS rahoitti ensimmäisen ja erittäin menestyksekkään puiden-istutuskampanjan. Sadekauden alussa istutettiin 180 000 puuntainta – 14 erilaista kotimaista lajiketta, jotka eri tavoin hyödyttivät perheitä joille ne oli tarkoitettu. Puista saadaan hedelmiä, joista jalostetaan lääkkeitä ja virvoitusjuomia. Ajan myötä baobab-puun kaarnasta voidaan tehdä majojen kattoihin ”tiiliä”. Puut luonnollisesti antavat myös suojaa auringolta sekä ennen kaikkea estävät maaperän kulumista eli eroosiota. Ilmakin muuttuu kasvien kasvun vaikutuksesta – vaikka kyseessä olisikin vain pieni tilkku kulottuneessa erämaassa. Nuoret puut kasvavat nopeasti: viime vuonna istutetut baobabit ovat nyt kaksimetrisiä ja raikkaan, vihreän lehvästön peitossa. Monet puista on istutettu Abou Shoukin pakolaisleirin lähistölle. Alueen jokainen puu oli tuhottu neljä vuotta sitten, kun ihmiset ensimmäisen kerran pakenivat sinne ja käyttivät epätoivoisina kaiken mahdollisen puuaineksen hätäapuna annetun ruoan valmistuksessa. Kun he aikanaan lähtevät, siellä missä ennen seisoi muovisia majoja kasvaakin nyt puita. KIDS FOR KIDS on tämän vuoden aikana istuttanut 61 000 puuntainta auttaen hitaasti mutta varmasti Darfurin luontoa ylläpitämään elämää.

Konfliktin päättyminen ja rauhan saavuttaminen antavat ihmisille tilaisuuden palata koteihinsa. Mutta koska niin monet kylät ovat tuhoutuneet, pakolaiset joutuvat jäämään leireille ellemme auta heitä. KIDS FOR KIDSin hankkeet mahdollistavat ihmisten asumisen kodeissaan pakolaisleirin sijaan, ja ne myös tarjoavat mahdollisuuden palata leiriltä kotiin. Patricia Parker ja KIDS FOR KIDS uskovat, että Darfurin ihmisille on tarjolla parempi elämä ja tulevaisuus kuin tuolla 9-vuotiaalla pojalla, joka päivittäin kulki 20 kilometrin matkan vettä hakeakseen.

Teksti Patricia Parker
Suomentanut Anu Harju


www.kidsforkids.org.uk

patricia@kidsforkids.org.uk

Puh. +44 79 5720 6440