Kymmenen syytä lakkauttaa kaikki Yhdysvaltojen sotilastukikohdat

Tukikohdat lisäävät sodan riskiä

Yhdysvallat pitää yllä ennennäkemätöntä infrastruktuuria yli 700 sotilastukikohdassa ulkomailla. Viime vuosina tukikohdilla on ollut oleellinen rooli Irakin sodassa, vuoden 1998 sodassa Serbiaa vastaan, Panaman miehityksessä sekä konflikteissa Kolumbiassa ja Filippiineillä. Yli 200 tukikohtaa Japanissa ja Etelä-Koreassa lisäävät Pohjois-Koreaa ja Kiinaa vastaan käytävien sotien riskiä.

Tukikohdat toimivat laukaisualustana ydinhyökkäykselle

USA:n ensimmäisen ydiniskun doktriini on tehty mahdolliseksi eturintamaan sijoitetuilla ydinaseilla Belgiassa, Britanniassa, Kreikassa, Saksassa, Hollannissa ja Turkissa. Viestintäkeskukset muun muassa Britanniassa, Japanissa ja Australiassa mahdollistavat määräysten antamisen ydinsodan aloittamiseksi ja ydinaseiden ja muiden korkean teknologian aseiden suuntaamiseksi kohteisiinsa.

 

Tukikohdat loukkaavat valtioiden suvereeniutta

Amerikkalaiset miehittivät Havaijin, Filippiinit, Guamin, Puerto Ricon ja Kuuban, koska ne olivat ihanteellisia paikkoja markkinoiden valtaamiseksi Kiinassa, muualla Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa. USA on kannustanut ja luonut koloniaalisia ja sen suojeluksessa olevia hallituksia turvatakseen tukikohtien pysyvyyden. Lyötyään sodissa muun muassa Japanin, Saksan ja Serbian USA on vaatinut niitä ”toimimaan isäntänä” sotilastukikohdilleen mahdollisimman pitkään. Uskollisena tälle traditiolle Bushin hallinto käyttää miljardi dollaria vuodessa ”pysyvien” sotilastukikohtien luomiseksi Irakiin.

 

Tukikohdat loukkaavat demokratiaa ja ihmisoikeuksia

USA on tukenut tai asettanut valtaan diktaattoreja tai autoritaarisia hallituksia säilyttääkseen sotilastukikohtansa. Yli vuosikymmenen ajan presidentit Nixon, Ford, Carter ja Reagan tukivat raakaa Marcosin diktatuuria Filippiineillä säilyttääkseen strategisesti tärkeät lento- ja laivastotukikohtansa alueella. Saudi-Arabiassa ja Kuwaitissa USA on puolustanut itsevaltaisia kuningashuoneita turvatakseen tukikohtansa sekä etuoikeutetun öljyvarantojen käytön. USA:n sotilastukikohtien olemassaolo myötävaikuttaa alkuperäisväestön kulttuurilliseen kansanmurhaan Havaijilla ja Guamissa.

 

Monet tukikohdat on rakennettu asukkailta anastetuille maille

Jokin aika sitten Daechurin kylä Etelä-Koreassa raivattiin puskutraktoreilla USA:n sotilaspäämajan tieltä asukkaiden protestoidessa. Sotilastukikohdat on usein rakennettu haltuunotetuille yksityisille maille, yhteismaille tai alueille, jotka isäntämaa pakottaa vuokraamaan amerikkalaisille. Äärimmäinen esimerkki on Diego Garcia, jossa kaikki saaren asukkaat karkotettiin yli kolme kilometriä pitkän kiitoradan, massiivisen laivastotukikohdan ja asevaraston tieltä.

 

Tukikohdat aiheuttavat seksuaalista väkivaltaa

Tukikohtien läheisten asuinalueiden käyttö ”lepoon ja rentoutumiseen” asettaa paikalliset lapset ja naiset, erityisesti seksityöntekijät, alttiiksi seksuaaliselle häirinnälle, raiskauksille, pahoipitelyille ja jopa murhille. Seksuaalisen väkivallan määrä riippuu isäntävaltion ja USA:n välisistä sopimuksista ja isäntävaltion suhteellisesta vallasta. Viime vuonna filippiiniläisen naisen raiskanneita amerikkalaissotilaita suojeli ”Sopimus vierailevista joukoista”. Toisaalta vastaa-vanlaiset sopimukset USA:n ja rikkaiden Persianlahden öljyvaltioiden kanssa ovat ainakin osittain suojelleet paikallisia naisia amerikkalaisjoukkojen seksuaaliselta häirinnältä.

 

Lomalla olevat sotilaat ovat osallisina useissa rikoksissa

Useimmat sotilaat kunnioittavat lakia, mutta vieraantuneet ja humalaiset joukot osallistuvat moniin rötöksiin. Heitä kuitenkin suojelevat epätasa-arvoiset sopimukset, jotka antavat Yhdysvaltain armeijalle ”ensisijaisen oikeuden käyttää lakia omien asevoimiensa jäsenten kohdalla”. Koreassa syvää katkeruutta aiheuttaa kahden koulutytön kuolema amerikkalaisen tankin ajettua heidän ylitseen; ketään ei asetettu syytteeseen. Alkuvuodesta filippiiniläinen oikeusistuin tuomitsi amerikkalaisen merisotilaan raiskauksesta. Yhdysvallat käytti diplomaattista painostusta korkeimmalla tasolla hänen siirtämisekseen USA:n suurlähetystöön valitusprosessin ajaksi tuomarin määrättyä hänet filippiiniläiseen vankilaan.

 

Tukikohdat aiheuttavat ympäristöhaittoja

Vuonna 2000 ulkoministeri Madeleine Albright myönsi USA:n tukikohtien Filippiineillä aiheuttamat vakavat ympäristöongelmat, mutta toisteli, ettei USA:lla ole laillisia velvoitteita puhdistaa aluetta tappavista jätteistä. Yhdysvaltain puolustusministeriö on identifioinut Euroopassa yli 70 sotilasaluetta, joissa sen tukikohdat ovat aiheuttaneet vakavia ympäristöongelmia. Yhdessä räikeimmistä tapauksista paljastui, että USA:n armeija laski Etelä-Koreassa tappavaa formaldehydiä suoraan Soulin läpi virtavaan Hanjokeen.

Tukikohdat lisäävät hengenvaarallisten onnettomuuksien riskiä

Sotilastoimiin liittyvät onnettomuudet tappavat ja haavoittavat ihmisiä. Italiassa liian matalalla lentänyt amerikkalaispilotti törmäsi köysiradan kaapeliin surmaten 20 henkeä, harjoituksissa maalistaan harhautuneet pommit tappoivat siviilin Viequesissa Puerto Ricossa ja tuhosivat asuntoja korealaisessa Machyangrin kylässä, harhaluodit ja kranaatit osuivat ihmisten asuntoihin Kin Townissa Okinawalla. Vaarallisimmat onnettomuudet liittyvät ydinaseisiin. Amerikkalaisten Ticonderoga-lentotukialukselta luisui mereen pommikone noin 13 kilometrin päässä Okinawan rannikolta, haudaten mukanaan vetypommin meren pohjaan yli kolmen kilometrin syvyyteen.

 

Suuret sotilasmenot jäytävät muun muassa sosiaalimenoja

Pentagon tuhlaa kymmeniä miljardeja dollareita ulkomaisiin sotilastukikohtiin. Varsinaisten tukikohtien ja aseistuksen lisäksi varoja kuluu sotilaiden perheiden majoitukseen ja sotilaiden perheille tarkoitettuihin ruokakauppoihin, puhumattakaan yksityisistä golfkentistä. Samaan aikaan humanitaariset tarpeet sekä Yhdysvalloissa että isäntämaissa jäävät täyttämättä. Japanissa ja muissa isäntävaltioissa tyytymättömyyttä on aiheuttanut verorahojen käyttö tungetteleviin sotilastukikohtiin loistokkaine asuntoalueineen paikallisten asukkaiden eläessä puutteellisissa asumisolosuhteissa ja ilman kunnollisia sosiaalipalveluja.

Artikkelin kirjoittaja Joseph Gerson toimii American Friends Service Committeen ohjelmajohtajana. Hän on kirjoittanut kirjan The Sun Never Sets: Confronting the Network of USA Military bases.

Artikkeli ilmestyi Peacework-lehden helmikuun numerossa 2007.

Suomennos: Ari Kettunen