Kolumbialainen Ludi-klovni mukana kesäkiertueella

Faces-festivaaleilta heinäkuun lopulla käynnistyvän Rauhanpuolustajien kesäkiertueen mukana on myös kolumbialainen klovni ja miimikko Ludi.

Ludin esityksissä yhdistyvät erilaiset elementit: musiikki ja teatteri. Hän ei ole vain miimikko ja klovni, vaan jotain siltä väliltä. Ja olennainen osa on myös yleisöllä, joka huomaa yllättäen löytävänsä itsensä osana esitystä. Kaikissa meissä elää oma sisäinen klovnimme, jonka Ludi kaivaa taidokkaasti esiin. Suomessa hänet tullaan näkemään naurattamassa sekä esiintymislavoilla että kaduilla ja toreilla.

Taiteilijanimellä Ludi esiintyvän klovnin ja miimikon maskin alta löytyy kolumbialainen Edilberto Monje Méndez. Edilberto on valmistunut Bogotan kansallisesta teatterikoulusta vuonna 1983. Jo tuolloin hän huomasi omimmaksi teatteri-ilmaisun alueekseen pantomiimin. Vuonna 1987 Edilberto muutti Barcelonaan ja sieltä käsin hän valloitti yleisöä sekä kaduilla että teatterilavoilla paitsi Espanjassa, niin muun muassa Ruotsissa, Saksassa, Ranskasssa ja Sveitsissä. Suomessakin hän piipahti vuosina 1991 ja 1992. Vuonna 1992 hän palasi Kolumbiaan, missä hän on jatkanut taiteilijauraansa paneutumalla pantomiimin lisäksi muun muassa mustan teatterin ja performanssin saloihin.

Edilberto esiintyy kiertueella, mutta kertoo myös Kolumbian tilanteesta omasta näkökulmastaan. Poliitikkoihin hän ei juuri usko, mutta lapsissa hän näkee paremman tulevaisuuden mahdollisuuden mikäli heihin satsattaisiin enemmän. Kolumbian väkivallan ja köyhyyden värittämässä kulttuurissa lapset tarvitsevat taiteilijoita kertomaan elämästä väkivallan tuolla puolen. Toisaalta myös taiteilijat tarvitsevat jokapäiväisen leipänsä elääkseen. Liian moni on rahapulan ja väkivallan pelon vuoksi siirtynyt muualle tai jättänyt taiteellisen työnsä. Edilberton haaveena onkin ollut perustaa maatila, jonka tuotteiden myynnillä saaduilla tuloilla voitaisiin ylläpitää lapsille suunnattua kulttuuritoimintaa. Kulttuurin keinoin voitaisiin välittää lapsille toivoa rauhanomaisen yhdessäelon mahdollisuuksista väkivallan hallitsemassa maassa.

Teemu Matinpuro