Kadyrov kiristää otettaan

Ennen Suomeen muuttoaan toimittaja Oksana Tshelysheva kävi usein Tshetsheniassa. Viimeisestä käynnistä on yli kaksi vuotta, mutta Tshelysheva seuraa yhä tarkasti pienen tasavallan tapahtumia muun muassa omien kontaktiensa välityksellä.

Tshetshenia ei ole minulle terra incognita, vaikka olosuhteiden pakosta en voikaan sinne matkustaa. Pysyn ajan tasalla luotettujen tshetsheeniystävieni ja -tuttavieni avulla. Osa heistä elää Tshetsheniassa, mutta suurin osa on asunut pitkään Venäjän rajojen ulkopuolella. Nyt eletään kuitenkin aikoja, jolloin muista maista turvaa hakeneet tshetsheenit eivät enää voi luottaa pakopaikkansa pysyvyyteen.

Vaikuttaa siltä, että eurooppalaiset virkamiehet alkavat yhä enemmän uskoa venäläisten vakuutteluihin siitä, että tilanne Pohjois-Kaukasiassa – ja ennen kaikkea Tshetsheniassa – on normalisoitunut. Huhtikuun 16. päivänä presidentti Dmitri Medvedev ilmoitti lakkauttaneensa Tshetshenian ”terrorismin vastaisen operaation”, jonka lopettamista Tshetshenian Moskovan-mielinen presidentti Ramzan Kadyrov oli vaatinut vain muutamaa päivää aiemmin. Näyttää siis siltä, että Moskova on taas kerran päättänyt tyydyttää Kadyrovin ruokahalua uudella ”namusella”. Terrorismin vastaisen operaation lopettamisen jälkeen Venäjän sisäministeriön joukot vedetään pois Tshetsheniasta, jolloin kaikki tasavaltaan jäävät joukot ovat Ramzan Kadyrovin hallinnassa. Tämän myötä hänellä on kokonaisuudessaan valta käsissään Tshetsheniassa.

Terrorismin vastaisen järjestelmän purkamisen Tshetsheniassa sanotaan kertovan tasavallan kohentuneesta tilanteesta. Tavallaan tuo on totta. Groznyi on herätetty henkiin. Parikymppisen miespuolisen tshetsheenituttavani D:n, joka asuu nykyään Liettuassa, oli pakko käydä käväistä Groznyissa maaliskuussa. ”Groznyi on taas kaunis kaupunki suihkulähteineen ja kukoistavine ruusuineen. Mutta en halua palata sinne, koska en tahdo joutua kadoksiin kuten niin monille siellä näinä päivinä käy. Groznyin kasvot ovat häikäisevät, mutta sydän saastainen.”

Kuulen usein ihmisten sanovan, että heidän on vaikea uskoa tuonkaltaisiin ”valituksiin”. Muualla asuville Tshetsheniasta esitetään liian viehättävä kuva. Vuonna 2004, kun tasavallassa käytiin ankaria taisteluja, Tshetshenian viranomaiset käynnistivät suunnitelmat rakentaa oma tshetshenialainen ”Disneyland”. Hanke ei toteutunut, mutta nyt Kadyrov elättelee toiveita tehdä Tshetshenia tunnetuksi piirrosfilmeistään. Yhtään filmiä ei ole vielä tuotettu, mutta tarvittavat välineet on jo ostettu USA:sta.

Todellisuus on kuitenkin ristiriidassa Tshetsheniasta luodun valoisan mielikuvan kanssa. Vain muutama päivä terrorismin vastaisen operaation lakkauttamisen jälkeen se otettiin uudelleen käyttöön eräillä Tshetshenian alueista. Gazeta.ru raportoi yhteenotoista ja räjäytyksistä eri puolilla tasavaltaa, ei vain eteläisillä vuoristoalueilla vaan myös pääkaupungissa Groznyissa.

Miksi tavallisten ihmisten annetaan joutua valheiden uhreiksi, valheiden, joita kylvetään tasavallan johdon hallitsemia mediakanavia pitkin? Merkittävin tavoite on tietenkin taivutella länsi investoimaan Tshetsheniaan ja vakuuttaa, että sijoitukset ovat turvassa Kadyrovin feodaalityyppisen hallinnon suojeluksessa. Tshetshenian presidentti on jo kauan pitänyt Venäjän budjettia omana lypsylehmänään. Nyt on aika käyttää ulkomaisia lähteitä.

Siinä sivussa ihmisiä katoaa. Mutta siitä eivät poliitikot kanna huolta.

Lokakuun 16. päivänä 2008 Kadyrovin alaiset joukot sieppasivat Muslim Utsajevin, yhden Hadizhat Gatajevan ottolapsista. Muslim pidätettiin useiksi kuukausiksi ja häntä kidutettiin. Todisteiden puuttuessa hänet ja kaksi hänen ”rikoskumppaniaan” lopulta vapautettiin. Tavallisesta elämästä ei kuitenkaan tullut enää mitään, ja Muslimin onnistui paeta Venäjältä. Samaan aikaan pidätetyillä kahdella nuorella miehellä ei ollut yhtä hyvä onni: heidät ammuttiin. Lakitermejä käyttääkseni, heidät teloitettiin laittomasti.

Muslimin tarina ei ole kuitenkaan vielä päättynyt onnellisesti. Hän on juuttunut nuoren vaimonsa ja vauvansa kanssa painajaiseen, jonka synnyttivät EU-säännökset, laillisten asiakirjojen puute sekä virkamiesten taipumus uskoa, että Tshetsheniasta on tullut turvallinen paikka.

Painajaista pahentavat tiedot useiden Tshetsheniaan palanneiden kovista kohtaloista. Kadyrov on julkisesti esittänyt ottavansa avosylin vastaan Venäjältä pois muuttaneet tshetsheenit, mutta moni heistä on paluunsa jälkeen joutunut pidätetyksi ja menettänyt henkensä. Esimerkiksi vuonna 2007 Tshetsheniaan palannut Zubajr Zubajrajev joutui tekaistuin syin vangituksi ja kidutetuksi. Hän on edelleen vankilassa Volgogradissa, missä häntä pahoinpidellään eikä vapauteta ihmisoikeusjärjestöjen vaatimuksista huolimatta.

Monet tshetsheenit pelkäävät kuollakseen Kadyrovia joukkoineen sekä liittovaltion turvallisuuspalvelua FSB:tä. Ne tuntuvat elävän lain ulkopuolella. Järjestelmän hinta maksetaan ihmishengillä.

Oksana Tshelysheva

Suomentanut: Anu Harju