Kadonneen sankaruuden kintereillä

Lahtelainen Teatteri Vanha Juko ja helsinkiläinen Projektori-ryhmä ovat yhdistäneet voimansa. Kahden vapaan ammattiteatterin yhteistyön hedelmä on näytelmä Che – hän elää!?, joka sai ensi-iltansa Lahden Vanhassa Jukossa 15.2. Juha Luukkosen käsikirjoittama ja ohjaama näytelmä pohtii nykypäivän ja menneisyyden sankaruutta Ernesto Che Guevaran myytin kautta.

Ohjaaja Juha Luukkonen kertoi näytelmästä kesken kiihkeän harjoitusperiodin. “Sankaruuden teema on ollut aiheena pitkään mielessäni. Sankaruuden henkilöitymänä on Che. Haluan ohjaajana tehdä näytelmiä itseäni kiinnostavista aiheista ja tämä on sellainen.

Luukkanen on pohtinut, minkälaista aikaa elämme ja tuntenut huolestuneisuutta. “Meiltä puuttuu sankari eli johtotähti. Tänä päivänä ei ole käsitystä moraalista, siitä mikä on oikein ja mikä väärin. Sen sijaan meillä on järjetön määrä mielipiteitä. Niitä on yhtä paljon kuin pers´reikiä. Näiden mielipiteiden varaan on hankala rakentaa elämäänsä.

Luukkosen mukaan ajan moraalittomuus näkyy tavallisen suomalaisen arkielämässä pahoinvointina.

Ihmiset pieksävät toisiaan, juovat liikaa viinaa tai menevät pyssy kädessä koululle heilumaan. Kaikesta tästä johtavat jäljet sylttytehtaalle. Koska meiltä puuttuu moraali, asiaa on käsiteltävä. On mietittävä, miten tähän on tultu ja mitä asialle voitaisiin tehdä. Tätä voi tehdä kukin tykönään. En tarkoita, että me teatteri-ihmiset katsoisimme asiaa jotenkin ulkopuolelta. Yhtä eksyksissä mekin olemme.

Juha Luukkonen ja näytelmän työryhmä haluavat ennemminkin esittää kysymyksiä kuin antaa vastauksia. Lieneekö Che sankari, joka pystyy antamaan vastauksen? Jukon ja Projektorin näytelmässä menneisyys ja nykyaika linkittyvät toisiinsa. “Che edustaa sitä, minkä olemme kadottaneet. Hänen ihanteenaan oli tasa-arvoinen maailma.

Toisaalta Che myös jakaa mielipiteet. Toisille hän on vapaustaistelija ja toisille terroristi. Che pyrki parantamaan maailmaa aseellisella vallankumouksella.

Che – hän elää!? on rakenteeltaan kollaasimainen. Esityksessä on viisi osaa ja kaksi väliaikaa. Kaikki osat tapahtuvat eri paikoissa ja ajoissa. “Näytelmän muotoon liittyy myös ajatus siitä, etteivät historia, nykyisyys ja tulevaisuus ole peräkkäisiä vaan sisäkkäisiä asioita. Jo vanha viisaus sanoo, että se, joka ei ymmärrä historiaa, joutuu elämään sen uudelleen.

Näytelmän yhdessä osassa kerrotaan historiallisesti, kuka Ernesto Che Guevara oli ja miten hän vaikutti toisten ihmisten elämään. Toinen osa kertoo ikäisteni 1970-luvulla syntyneiden suomalaisten todellisuudesta. Me synnyimme maailmaan, jossa Chetä ei ollut. Mietin, mihin se meidät johti. Kolmas osa kertoo nykypäivän sankarihakuisuuden keinotekoisuudesta.

Luukkonen ei halua paljastaa näytelmästä liikaa. Hän kertoo kuitenkin, että siinä käsitellään erästä tunnettua nykypoliitikkoa. Tämä poliitikko täyttää sankarin ulkoiset kriteerit, mutta hän ajatuksensa kolisevat onttouttaan. Che – hän elää!? hakee useita erilaisia näkökulmia sankaruuteen.

Yksi näytelmän osa on hiljainen saarna, joka pohtii yhden päähänpotkitun ihmisen monologina, mistä sankarin voisi löytää. “Niin sanottu arjen sankaruus löytyy otsikoiden ja julkisuuden takaa. Ilmaveivi-osasto tai television tarjoama hömppä eivät johda meitä oikeille jäljille. Sitten näytelmässä on vielä synteesiosa, joka nivoo muut osat yhteen. Haluamme käsittää Chen henkilön laajasti, emme pelkästään haikaile Ernesto Guevaran perään, vaan tavoittelemme hän kaltaistaan hahmoa. Yhtä hyvin kysymyksessä voisi olla Martin Luther King, Mahatma Gandhi tai dalai-lama.

Teatterintekijän näkökulmasta Che Guevara on edellä mainituista henkilöistä kiinnostavin ristiriitaisuutensa vuoksi. “Hänhän edustaa toisille aivan muuta kuin toisille. Che on myös sisäisesti ristiriitainen. Tämä kiihottaa teatterintekijää. Ristiriita on draaman käyttövoima.

Kun kaksi teatteria yhdistää voimansa, syntyy lisäresursseja ja lisää tilaa toteuttaa luovaa energiaa. “Juko ja Projektori ovat tehneet ennenkin yhteistyötä, joten tämän produktion toteuttaminen yhteistuotantona oli luontevaa. Rooleissa nähdään Jukka Peltola, Sakari Tuominen, Minja Koski, Ilona Pukkila ja Tatu Siivonen.

Näytelmää esitetään Lahden Vanhassa Jukossa helmikuusta toukokuuhun. Huhtikuun puolessavälissä esitys vierailee Espoon kaupunginteatterissa.

Timo Kalevi Forss

www.teatterivanhajuko.fi
www.projektori-ryhma.com