On helppo yhtyä näkemykseen, että EU:n salliman laittoman kalastuksen Länsi-Saharan aluevesillä on loputtava oitis ja kokonaan. Vaikeampaa se on saada loppumaan – kuitenkin täysin mahdollista. Maailmanlaajuisesti toimiva, valveutuneiden kansalaisten oikeudentunnosta vuonna 2003 alkunsa saanut järjestö Western Sahara Resource Watch (WSRW) on vakuuttunut hankkeensa onnistumismahdollisuuksista.
”EU-komissaarille osoitettu vetoomuksemme on kerännyt tähän mennessä 7 000 allekirjoitusta ympäri maailman”, raportoi järjestön norjalaisaktiivi Erik Hagen. Tavoitteena on kerätä peräti 50 000 nimeä, jolloin vetoomuksella alkaa olla painoarvoa kansainvälisillä foorumeilla.
Länsi-Saharan kalavarojen vohkimisen yksiselitteisesti tuomitseva vetoomus liittyy WSRW:n hiljattain lanseeraamaan Fish Elsewhere -kampanjaan. Sen päätavoite on saada Länsi-Saharan aluevedet rajattua pois EU:n ja Marokon vuonna 2006 solmimasta kalastussopimuksesta. Sopimus on kansainvälisoikeudellisesti laiton, ja EU-maista esimerkiksi Suomi, Ruotsi ja Alankomaat äänestivät alun perin sellaista sopimusta vastaan, joka ei poissulje Länsi-Saharaa. Enemmistövalta kuitenkin jylläsi päätöksenteossa, ja sopimus astui voimaan. YK:n entinen lakiasiainneuvoja Hans Corell on antanut asiasta lausunnon, jossa toteaa, että siirtomaavallan purkua odottavan valtion luonnonvarojen käyttö on laitonta ilman sen kansan lupaa.
”Oikeus näyttää olevan puolellamme”, iloitsee WSRW:n vastavalittu kansainvälinen koordinaattori Sara Eyckmans järjestön vierailtua europarlamentissa 10.–12. marraskuuta. Fish Elsewhere -kampanja, kuten Länsi-Saharan konflikti yleensäkin, herätti europarlamentaarikoissa vilpitöntä kiinnostusta. Aiheeseen liittyvän seminaarin lisäksi järjestön eri maiden edustajilla oli noin 40 henkilökohtaista tapaamista meppien kanssa.
”Olen tyytyväinen kampanjan saamaan näkyvyyteen, mutta paljon on vielä tekemistä”, summaa espanjalainen Xavier.
Kala ja energia kiinnostaa
Länsi-Saharan kalavarat ovat fosfaatin ohella merkittävin ulkomaisten yritysten kiinnostuksen kohde, mutta välillinen riisto ulottuu myös muihin sahrawi-kansan varoihin. Länsi-Saharan rannikolta etsitään öljyesiintymiä sekä viedään hiekkaa muun muassa Kanariansaarten rannoille. Myös suomalainen energiatuotantoyhtiö Wärtsilä on löytänyt tiensä Länsi-Saharaan. Syksyllä 2008 se solmi Marokon kansallisen energiayhtiön ONEn kanssa sopimuksen viiden uuden tehtaan avaamisesta Marokkoon. Yksi tehtaista sijaitsee kuitenkin Länsi-Saharassa Dakhlan rannikkokaupungissa.
Suomen Marokon-suurlähettiläs Antti Rytövuori nähtiin vuoden 2008 lopussa juhlistamassa Marokossa kyseisen sopimuksen allekirjoittamista. Välikohtauksen antama signaali on erittäin kyseenalainen, ja sillä Suomen valtio on sitoutunut noudattamaan YK:ssä meneillään – joskin umpisolmussa – olevaa rauhanprosessia itsemääräämisoikeuden saavuttamiseksi. Kauppasuhteiden juhlistaminen miehitetyn alueen kustannuksella vahvistaa välillisesti Marokon laitonta miehitystä Länsi-Saharassa.
Miehityksen neljäs vuosikymmen
Länsi-Saharan kansa, sahrawit, on elänyt yli 30 vuotta laittoman miehityksen alla. Osa väestöstä elää yhä pakolaisleirillä Algerian maaperällä valtion armeliaisuuden sekä kansainvälisen humanitaarisen avun varassa. Loppuosa kansasta asuu maansa Marokon miehittämässä osassa Atlantin rannikolla. Onkin ymmärrettävää, että sahrawit alkavat epäillä kansainvälisen diplomatian halua ja kykyä ratkaista konflikti oikeudelle uskollisena. Konfliktia syventävät miehitetyltä alueelta alinomaa kantautuvat surulliset uutiset paikallisten ihmisoikeuspuolustajien työn sabotoinnista sekä henkilökohtaisen turvallisuuden uhkaamisesta. Seitsemän nimekästä sahrawiaktivistia pidätettiin lokakuussa Casablancan lentokentällä heidän palattuaan pakolaisleirivierailulta Algeriasta. Kyseisenlaiset vierailut ovat myös YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n suosittamia osapuolten välisen luottamuksen rakentamiseksi rauhanprosessissa.
Amnesty International pitää erittäin todennäköisenä, että pidätetyt ovat mielipidevankeja ja syytteet heitä vastaan niin ollen tekaistuja. Ihmisoikeuspuolustajat odottavat vankilassa oikeuskäsittelyä, joka on määrä toteuttaa sotilastuomioistuimessa. Amnesty vaatii vankien välitöntä vapauttamista. Yksi pidätetyistä on sahrawien ihmisoikeusloukkauksia tutkivan järjestön puheenjohtaja Brahim Dahane, jolle myönnettiin Per Anger -ihmisoikeuspalkinto Tukholmassa 16. marraskuuta. Kansainvälisen juristikomission ruotsalaisosaston myöntämä ja Ruotsin kulttuuriministerin ojentama palkinto on huomionosoitus Dahanen rohkeaa ja väsymätöntä työtä kohtaan kansansa perus- ja ihmisoikeuksien toteutumiseksi.
Aminatou Haidarin protesti
Marokon otteet ihmisoikeuspuolustajia vastaan näyttävät jälleen kovenevan. Siitä osoituksena toisen kansainvälisesti palkitun ihmisoikeusaktivistin, Aminatou Haidarin, pääsyn epääminen kotimaahansa Länsi-Saharan miehitetylle alueelle. Haidar oli palaamassa 13. marraskuuta Kanariansaarten kautta Laayounen kaupunkiin USA:sta, jossa hän kävi vastaanottamassa Train Foundationin myöntämän palkinnon kansansa oikeuksien puolustamisesta. Marokon viranomaiset pidättivät naisen Laayounen lentokentällä, takavarikoivat hänen passinsa ja toimittivat lopulta Lanzarotelle. Haidar on asunut siitä lähtien Lanzaroten lentokentällä ja odottanut passinsa palauttamista sekä pääsyä kotimaahansa. Haidarin terveys heikkenee pitkittyneen nälkälakon seurauksena.
Ihmisoikeudet ja kansan oikeus omiin luonnonvaroihin kulkevat käsikynkkää. Köyhyydellä on taipumus tuottaa ja syventää ihmisoikeusloukkauksia, sillä taloudellisesti heikossa asemassa olevien ihmisten on vaikeampaa vaikuttaa omaa elämäänsä koskeviin poliittisiin ja yhteiskunnallisiin päätöksiin. Näin on varsinkin niiden ihmisten laita, jotka elävät laittoman miehityksen alla. Länsi-Saharan luonnonvarojen riiston lisääntyessä konfliktin tähän näkökohtaan on alettu kiinnittää enemmän huomiota. Onkin äärimmäisen tärkeää, että muun maailman pitkälti sivistyneenä ja esikuvallisena pitämä EU myöntää harha-askeleensa ja lopettaa jäsenmaidensa yritysten harjoittaman laittoman kalastuksen Länsi-Saharan aluevesillä.
Autathan meitä hankkimaan sahraweille oikeuden päättää omista luonnonvaroistaan: allekirjoita maantieteelliset rajat ylittävä vetoomus osoitteessa www.fishelsewhere.eu. Vetoomus löytyy myös suomenkielisenä. Sen voi allekirjoittaa joko yksityishenkilönä, organisaatiota tai kansanedustajana.
KIITOS, ETTÄ VÄLITÄT!
Maiju Kaipiainen