Chishugi selvisi Ruandan kansanmurhasta

Ruandalainen Leah Chishugi vieraili maaliskuussa Helsingissä kertomassa kirjastaan Pitkä matka paratiisiin. Ennen Ruandan sisällissotaa Chishugin elämä oli onnellista. Hän työskenteli mallina ja oli löytänyt jo nuorena elämänsä rakkauden, jonka kanssa oli saanut pojan. Vuonna 1994 hänen elämänsä muuttui, kun Ruandan hutut alkoivat teurastaa säälimättömästi tutsinaapureitaan.

Tuolloin seitsemäntoistavuotias Leah pääsi pakoon raa’an kansanmurhan keskeltä, vaikka haavoittuikin vakavasti. »Minut haudattiin elävältä, mutta pakenin viimeisillä voimillani ruumiskasasta. Onnistuin pelastamaan myös lapseni turvaan Zairen rajan yli», Chishugi kertoo. Hän päätyi Etelä-Afrikkaan, josta löysi kuin ihmeen kautta kansanmurhan aikana kadonneen aviomiehensä.

Normaaliin arkeen palaaminen ei ollut helppoa. Leah Chishugi selviytyi ja kirjoitti tarinansa kirjaksi. »Haluan kertoa kaikille, mitä sota tekee ihmiselle. On tärkeää muistaa, että se mitä tapahtui minulle, voi tapahtua kenelle tahansa. Kaikesta huolimatta ihmisellä on kyky selvitä rankoistakin kokemuksista», valottaa Chishugi positiivista elämänasennettaan.

Tätä nykyä Chishugi asuu poikansa kanssa Lontoossa. Hän on tahtonainen, joka haluaa toimia. Chishugi on perustanut Everything is a Benefit -nimisen hyväntekeväisyysjärjestön. »Selvisin hengissä kansanmurhasta ja tämä muutti minut toiseksi. Sen ansiosta tajusin, että koska minulla oli tilaisuus jäädä henkiin, nyt minulla on tilaisuus auttaa. Ruandan kansanmurhassa raiskattiin paljon naisia. Osa heistä tuli raskaaksi. Everything is a Benefit auttaa näitä itäisessä Kongossa asuvia naisia ja lapsia, jotka kärsivät yhä Ruandan sisällissodan seurauksista», hän kertoo.

Chishugi haluaa antaa äänen niille, jotka eivät voi puhua. Käytännössä hän on organisoinut muun muassa lääkehuoltoa itäiseen Kongoon. »Haluan myös haastaa muut ihmiset auttamaan hätää kärsiviä. Toivon, että kirjani koskettaa suomalaisia lukijoita ja opettaa ymmärtämään elämää muualla maailmassa. Perusviestini ihmisille, joilla yhä on perhe ja läheisiä ihmisiä, on: He ovat aarre, pitäkää heistä huolta», hän sanoo.

Timo Kalevi Forss