AY-VÄEN RAUHANTOIMIKUNTA JUHLI 30-VUOTISTA TOIMINTAANSA

Turussa oli huhtikuun 24.–25. päivänä koolla Työpaikkojen rauhantoimikunnan väkeä juhlistamassa Ay-väen rauhantoiminnan 30-vuotistaipaletta. Aamukahvin merkeissä pidetyssä lämminhenkisessä tilaisuudessa olivat läsnä myös Suomen Rauhanpuolustajien yleiskokoukseen eri puolilta maata tulleet aktiivijäsenet ja piirien edustajat.

HISTORIAA ELÄVÄKSI MUISTELUJEN MYÖTÄ

Tilaisuudessa saivat sananvuoron rauhanliikkeen veteraanit Liisa Söderholm ja Mauri Perä.

– Ei koskaan enää sotaa! –tunnuksin perustettiin ammattiyhdistysväen rauhanliike, aloitti Liisa Söderholm. Hän muistutti, että tuolloin elettiin vaihetta, jossa takana oli suuri voimanponnistus. Oli kerätty miljoona nimeä atomiaseen kieltämistä vaativaan Tukholman vetoomukseen ja perustettu ammattialakohtaisia rauhanjärjestöjä. Työpaikoilla oli rauhanvastaavat ja kansainvälinen kanssakäyminen oli vilkasta. Liisa kertoi tuolloin monia innostaneesta kansainvälisestä ystävyystoiminnasta.

– Mikä sitten oli tuolloin toisin? Ei ollut televisiota ja ihmisillä oli aikaa ja tarmoa osallistua järjestötoimintaan, pohti Liisa Söderholm.

– Työpaikkojen rauhantoimikunta on osa rauhanvoimia, todisti myös Mauri Perä.

– Sodan jälkeen ay-liike suuntautui voimakkaasti fasismin juurimiseen. Tuoreessa muistissa olivat toisen maailmansodan tapahtumat. Myöhemmin Työpaikkojen rauhantoimikunta ja ammattialakohtaiset toimikunnat suuntautuivat erityisesti kampanjoimaan joukkotuhoaseiden kieltämisen puolesta ja paikkakunnilla tapahtuvaan toimintaan.

Nyt järjestetään vuosittain yksi iso tilaisuus ja syksyinen Pietarin-vierailu.

TERTTU AHOKAS