Ay-toiminta voi tappaa

Ammattiliittojen kansainvälinen liitto ITUC julkaisi 9. kesäkuuta raportin, josta käy ilmi muun muassa talouskriisin vaikutus ay-toimintaan: kriisi on tehnyt ammattiyhdistyksissä toimimisesta entistä vaarallisempaa monissa maissa. Heikentyvien talousnäkymien aikana oikeuksistaan kiinni pitäviä ei katsota hyvällä. Aktiiveja murhattiin viime vuonna paljon aiempaa enemmän, ja tuhannet ay-toiminnassa mukana olevat ovat joutuneet aktiivisuutensa vuoksi vankilaan eri puolilla maailmaa.

Väkivaltainen Kolumbia

Ay-aktiiveja murhattiin 101 vuonna 2009, kun vuotta aiemmin luku oli 78. Latinalainen Amerikka kunnostautui kyseenalaisella tavalla väkivallanteoissa: tapetuista 48 oli Kolumbiasta, 16 Guatemalasta, 12 Hondurasista, kuusi Meksikosta ja neljä Brasiliasta.

”Kolumbia on yhä maa, jossa työläisten perusoikeuksien puolustaminen todennäköisimmin kuin missään muualla johtaa kuolemaan. Näin siitä huolimatta, että Kolumbian hallituksen PR-kampanja yrittää todistaa toista”, kommentoi ITUC:n pääsihteeri Guy Ryder. Kolumbiassa kuolleista 22 oli kokeneita ay-johtajia ja viisi naisia.

ITUC:n raportti tarjoaa yksityiskohtaista tietoa muun muassa häirinnästä, pelottelusta ja tappouhkauksista, joista niistäkin suurta osaa on harjoitettu Kolumbiassa. Monet väärinkäytökset eivät tule julki, koska niiden kohteiksi joutuneilla naisilla ja miehillä ei ole toimivia kanavia kertoa huonosta kohtelusta ja hakea oikeutta, tai he pelkäävät työnsä tai ruumiillisen koskemattomuutensa puolesta.

Räikeimpien väkivallantekojen ja laittomuuksien lisäksi ammattiyhdistysaktiivien yleinen turvallisuustilanne on jatkanut heikentymistään monissa maissa, muun muassa Egyptissä, Venäjällä, Etelä-Koreassa ja Turkissa. Perusoikeuksiaan – vaikkapa kohtuullista palkkaa ja turvallisempia työskentelyolosuhteita – perääviä ammattiliittolaisia hakattiin, pidätettiin ja tuomittiin vankeuteen edellä mainittujen maiden lisäksi esimerkiksi Algeriassa, Argentiinassa, Valko-Venäjällä, Intiassa, Iranissa, Keniassa ja Pakistanissa. Hyvin usein uhkailua ja painostusta harjoittivat nimenomaan työnantajat tai heidän edustajansa.

Ay-toiminnan yhteydet demokratian ylläpitämiseen tai tavoitteluun ovat myös olleet syynä useissa väkivaltaisuuksissa, esimerkiksi Hondurasin vallankaappauksen jälkeen sekä Guineassa, jossa hallitsevaa junttaa vastustavat mielenosoittajat joutuivat hirvittävään verilöylyyn 28. syyskuuta 2009.

Naiset ahtaalla

Suunnilleen puolet maailman työvoimasta työskenteli turvattomissa oloissa ja epävarmoissa työsuhteissa. Hyvin suuri osa heistä on eri puolilla Aasiaa tehdas- ja hoivatyötä tekeviä naisia.

Raportissa kiinnitetään huomiota siihen, että maailmassa on monia valtioita, joissa työtenkijöiden järjestäytyminen on muodollisesti sallittua, mutta käytännössä aktiiviset ay-toimijat joutuvat eriasteisen häirinnän ja väkivallantekojen kohteeksi. Yksi näista valtioista on Swazimaa, josta Suomessa vieraillut ay-aktiivi Quinton Dlamini kertoo tämän lehden sivulla 22.

”Suuri osa maailman työläisistä elää riittämättömillä tuloilla, mikä osaltaan auttoi synnyttämään maailmanlaajuisen talouskriisin ja tekee paljon vaikeammaksi talouden sysäämisen kestävän kasvun polulle”, toteaa pääsihteeri Guy Ryder.”

Anu Harju

www.ituc-csi.org/ituc-annual-survey.html