Rauhantekijä Iso H: Älä seuraa johtajaa!

Fintelligens-räppiduosta tutuksi tullut Iso H päätti kieltäytyä ase- ja siviilipalveluksesta ja sai siitä syystä vankeusrangaistuksen. Iso H tunnustautuu anarkistiksi ja haluaa Suomeen yksi ihminen, yksi ääni -päätöksentekoperiaatteen, jolla taattaisiin kaikille ihmisille yhtäläinen oikeus päättää itseään koskevista asioista. Ihmisten tulisi miehen mukaan myös oppia vastustamaan johtajia ja valtaapitäviä, jos heidän toimintansa poikkeaa yksilön itsensä oikeaksi kokemasta ajattelusta ja toiminnasta.

Kun minua pyydettiin kirjoittamaan Rauhantekijä-juttu räppäri Iso H:sta, jännitin hieman jutun sisältöä. Tiesin hänen kieltäytyneen ase- ja siviilipalveluksesta muun kuin antimilitaristisen vakaumuksen vuoksi, ja siksi jutusta ei varmaankaan tulisi pasifistisen miehen haastattelu. Iso H, oikealta nimeltään Henrik Rosenberg, perusteli kieltäytymistään kesäkuussa 2005 seuraavasti: ”Ihmisen perustila on vapaus. Sekä ase- että siviilipalvelus rajoittaisi merkittävästi henkilökohtaista vapauttani elää ja ilmaista omia mielipiteitäni. Asepalvelus on järjestelmä, missä itsenäinen ajattelu ja yksilöllisyys pyritään tukahduttamaan. Siviilipalvelus ei ole vaihtoehto, se on rangaistus aseellisesta palveluksesta kieltäytyville.”
Nyt, vapauduttuaan 194 päivän vankeudesta, Iso H sanoo arvostavansa vapauttaan entistä enemmän – mikäli mahdollista. ”Vastustan ketä ja mitä tahansa, joka yrittää pakottaa minua johonkin. Valtio niin sanotusti ampui itseään jalkaan passittaessaan minut vankilaan. Olisin ansainnut verotuloina valtiolle huomattavasti enemmän rahaa, jos olisin saanut tehdä töitä yhtä paljon, kuin olen tottunut sitä tekemään vankeusajan kahdeksan päivittäisen työtunnin sijaan.”

”Sota on eliitin tapa hallita kansaa”

Vaikka Iso H ei olekaan rauhanmarsseilla käyvä ”perusrauhanaktivisti” tai pasifisti, on hänellä selvä käsitys oikeasta ja väärästä sekä sodan ja rauhan merkityksestä vaikkapa irakilaiselle työläiselle tai Ison-Britannian ja Yhdysvaltain eliitille. ”Syyskuussa 2001 New Yorkissa tehtiin maailmanhistorian suurin silmänkääntötemppu. Kun Neuvostoliiton aikainen kylmän sodan uhka poistui, piti keksiä uusi uhka, jota vastaan puolustautua. Hallitsijat ovat aina käyttäneet hajoita ja hallitse -käytäntöä, jossa luodaan ulkoinen uhka, johon kehitetään oma ratkaisu. Tässä tapauksessa se oli hyökkäys Afganistaniin ja Irakiin.”
”Nato-kantani on ehdottoman kielteinen. Nato on terroristijärjestö. Nato-maista esimerkiksi Yhdysvallat, Britannia ja Ranska ovat oikeita terroristivaltioita, jotka sotivat vanhoissa alusmaissaan tai niissä maissa, joiden luonnonvaroja haluavat hallita. Sotia on siksi, että sotimalla eliitti saa toimivan tavan hallita kansaa. Sen takia en halua Suomen liittyvän Natoon.”

Anarkismi oikea tapa päättää asioista

Aikooko Iso H sitten äänestää tulevissa eduskuntavaaleissa? ”En usko edustukselliseen demokratiaan, enkä äänestä enää ikinä ketään – paitsi Steeniä! Minua pyydettiin vihreiden kansanedustajaehdokkaaksi, mutta tällä kertaa en ehdi mukaan. Ehkä ensi kaudella olemme Steen1:n kanssa samaan aikaan eduskunnassa!” Vaikka Iso H puhuukin kaverinsa äänestämisestä eduskuntaan, hän sanoo haluavansa Suomeen vähemmän kansanedustajia ja enemmän valtaa kansalle itselleen. ”Vaikka anarkismi-sanalla on hirveän huono maine, tunnustaudun anarkistiksi. Sana on lähtöisin Kreikasta ja se tarkoittaa ’ilman johtajia’. Media on tehnyt anarkismista kaikista pelottavimman poliittisen ideologian.”
Mikä sitten olisi Iso H:n vaihtoehto suomalaiselle valtajärjestelmälle? ”Demokratian pitäisi perustua yksi ihminen, yksi ääni -periaatteeseen, jolloin rahan määrä ei määritä vallan määrää. Nykyään rahan määrä ratkaisee valtasuhteet. Se on fasismia. Minusta Suomeen pitäisi perustaa yhteisöjä, joissa päätettäisiin kutakin yhteisöä koskevat asiat itse, yhteisön sisällä – eikä ylhäältä käsin. Kommunikaatio ei ole mahdollista kuin kahden keskenään samalla tasolla olevan osapuolen välillä.”
Miten yksilö voi tällä hetkellä vaikuttaa maailman tai Suomen menoon? ”Minusta parhaiten voi vaikuttaa muuttamalla ensisijaisesti omaa elämäänsä. Mielenosoitukset, adressit, boikotit, äänestäminen tms. tulevat mielestäni vasta henkilökohtaisen maailmankatsomuksen ja uskomusten tarkastelun ja/tai muuttamisen jälkeen.”
”Yksilön elämän kannalta tärkeintä on kuitenkin oppia sanomaan EI, eli kieltäytymään automaattisesti seuraamasta johtajia ja tekemään omat johtopäätöksensä siitä, millaista on hyvä elämä itselle.”

Asepalvelus vapaaehtoiseksi

Vaikka Iso H istuikin vankilassa kieltäydyttyään asepalveluksesta, ei hän kuitenkaan ole pasifisti. ”Ihmisillä on kummallisia mielikuvia pasifismista, ateismista, anarkismista tai vaikka aseistakieltäytymisestä. Monilla mielikuvilla ei ole mitään yhtäläisyyttä todellisuuden kanssa. Ihmiset eivät anna minulle tunnustusta oikeista syistä, sillä he olettavat minun olevan pasifisti, koska menin vankilaan armeijan sijasta.”
Onko pasifismissa mielestäsi jotain vikaa? ”Pasifisti on periaatteessa viimeinen asia, mitä olisin. Puolustaudun ketä tahansa vastaan, joka uhkaa minua tai läheisiäni. En kuitenkaan allekirjoita väkivaltaisia toimintamuotoja lainkaan, muuten kuin itsepuolustustarkoituksessa. Olisin myös valmis puolustamaan pasifistien oikeutta pasifismiin.”
Iso H:n viesti Suomen hallitukselle on suora ja yksinkertainen: ”Luovutaan pakollisesta asevelvollisuudesta.” Eikö juuri se luo Suomelle huonot edellytykset puolustautua, jos tarve tulee? ”Helsingin Sanomissa julkaistun kyselyn mukaan suuri osa suomalaisista miehistä menisi armeijaan, vaikka se perustuisi vapaaehtoisuuteen.”
Iso H on selvästi kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista. Keskustelu rönsyilee jatkuvasti ydinvoimasta Sierra Leonen timanttikaivoksiin, Natoon, terrorismiin ja uskontoon. Miksi nämä aiheet eivät kuulu miehen musiikissa? ”Olen ihan ensimmäisistä biiseistäni asti ’sisällyttänyt yhteiskunnallista analyysia’ teksteihini. En jokaisessa biisissä, mutta silloin tällöin, kun se on ollut aiheellista. Nämä kyseiset biisit eivät vaan ole olleet yhtä suosittuja kuin tyhjänpäiväisemmät ’bilerallatukset’. Minulle tuottaa tällä hetkellä suuria vaikeuksia tehdä ainuttakaan tyhjänpäiväistä rallatusta, vaikka se ehkä olisikin levyn myynnin kannalta järkevämpää.”

Teksti Leona Kotilainen
Kuva Essi Rajamäki