KULTTUURI: Toinen menetti järjen, toinen kodin

KULTTUURI: Toinen menetti järjen, toinen kodin

[rapu] Kannaskansi (23.06.16)HANNERIINA MOISSEINEN: KANNAS. Kreegah Bundolo 2016. 250 s.

Hanneriina Moisseisen Kannas sijoittuu jatkosodan loppuvaiheille. Hieman alle 250-sivuinen sarjakuvakirja yhdistelee upeasti sodanaikaista arkistokuvaa sekä mustavalkoista lyijykynäpiirrosta. Kirjaan liittyy olennaisesti myös Eero Grundströmin luoma kolmen vartin mittainen soundtrack, joka kannattaa napsauttaa päälle samalla kun avaa kirjan.

Kirjassa on kaksi päähenkilöä. On karjalainen sotamies Auvo Oksanen, jonka suomalaissotilaat löytävät kuolleiden taistelutovereidensa keskeltä. Pahasti traumatisoituneen ja samalla järkensä menettäneen Auvon tarina kuvastaa sodan kauheutta, joka tuhoaa ihmisen myös henkisesti.

Kannas nostaa esiin kipeitä aiheita. Vaikka sodassa kaatuneista pidettiin huolta ja heidät haettiin jopa rintaman takaa haudattavaksi kotimaahansa, niin henkisesti kärsineistä ei huolehdittu samalla tavalla, jos lainkaan. Sotatuomioistuimien toiminnasta olivat humaanit arvot kaukana.

Toinen tarinan päähenkilöistä on nuori karjalaisnainen Maria Shemeikka, jolla on kiire valmistautua pitkää evakkomatkaa varten. Karja täytyy koota raskasta matkaa varten ja mukaan saa ottaa vain sen, minkä jaksaa kantaa. Marian tarina kuvaa sitä, miten eri lailla karjalaiset kokivat sodan kuin muut suomalaiset. Taakse jäivät koti ja nuoruuden muistot.

Kannas on kokonaisuutena vaikuttava ääntä ja kuvaa yhdistävä sarjakuvaromaani. Se ei kuvaa pelkästään omaa historiaamme vaan muistuttaa lisäksi siitä, että otamme päivittäin vastaan eri puolilta maailmaa tulleita uusia evakkoja, jotka ovat joutuneet luopumaan kaikesta paetessaan sotaa.

Antti Kurko
VIISI TÄHTEÄ

Kannas on Hanneriina Moisseisen neljäs sarjakuvakirja. Hän on julkaissut aiemmin teokset Sen synty (2005), Setit ja partituurit (2010) ja Isä (2013).